Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: maatschappelijk werker Nico Tronchet

Nico Tronchet werkt al 28 jaar als maatschappelijk werker bij het Erasmus MC. Hij studeerde aan de Sociale Academie en heeft de Interactieacademie in Antwerpen gevolgd. Nico Tronchet heeft in diverse ziekenhuizen als maatschappelijk werker gewerkt. Zijn carrière begon in het Maasstad ziekenhuis, waar hij ook werkte met nierpatiënten. Zowel donoren als nierpatiënten kunnen bij Nico Tronchet terecht met al hun niet-medische vragen.  Ook kunt u online uw vraag stellen.

Wat vind je jouw belangrijkste taak als maatschappelijk werker?

De mens is meer dan een lichaam alleen. Ik vind het belangrijk om mensen een moment te geven om hun ervaringen rondom hun donatie of transplantatie te kunnen uiten. Ik zie het als mijn taak om een luisterend oor te bieden en mensen te helpen om met hun gevoelens om te gaan. Ook zie ik het als mijn taak om mensen sterker te maken. Niemand wil de lastige patiënt zijn, maar het is juist heel belangrijk dat vragen waar mensen mee rondlopen worden gesteld. Ik wil mensen motiveren om deze stap ook te nemen. Daarnaast kan ik mensen ondersteunen door ze te wijzen op hun rechten en plichten tijdens een donatie- of transplantatieproces en bijvoorbeeld door uit te leggen hoe de financiële kant van het verhaal is geregeld.

Wat bewonder je aan nierdonoren?

Donoren zijn schitterende mensen. Ze hebben de moed om zelf in te leveren en te investeren in de gezondheid van een ander. Alle pijntjes, spanning en onderzoeken die ze daarvoor moeten ondergaan nemen ze voor lief. Natuurlijk krijgen veel donoren vaak indirect iets terug, een gezonde vriend, vader of oom die weer actief in het leven kan staan. Voor anonieme donoren geldt vaak dat ze een stukje zingeving in hun leven vinden. Voor de patiënt is het een groot geschenk als een niertransplantatie slaagt en dat is geweldig.

Wat is je belangrijkste boodschap aan nierpatiënten en donoren?

Patiënten: Het is belangrijk om tijdens je ziekte dingen bespreekbaar te maken: zorgen die je hebt, onduidelijkheden die je ondervindt, problemen waar je tegenaan loopt. Wanneer je dit bespreekt, kan er actie worden ondernomen, naar oplossingen worden gezocht en kunnen daadwerkelijk dingen veranderen. Kortom: blijf niet alleen met je ziekte.
Potentiële donoren: Mensen kunnen met 1 nier heel goed leven. Als iemand een beroep op je doet voor donorschap: meld je. Ook als niemand een beroep op je doet, maar je wilt toch iets doen: meld je. Stel al je vragen aan specialisten. Bespreek je plannen met je omgeving en betrek ze bij het proces. Het kan zo zijn dat je omgeving je beslissing om te doneren een eng idee vindt. Maar ook voor hen staan medewerkers van het transplantatieteam klaar om alles uit te leggen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*