Tekstgrootte A A A

Agenda

Familie of vriend van een donor

Is er iemand in uw omgeving die overweegt een nier te doneren? Misschien uw partner, ouder, kind, vriend of kennis? De keuze om een nier te geven bij leven is een dappere beslissing. Vaak is ook de mening van de naasten belangrijk bij de keuze om een nier te doneren. Nierdonatie heeft niet alleen impact op de donor, maar ook op u als onderdeel van uw sociale omgeving.

U kunt als naaste soms verschrikt reageren op het idee dat uw gezonde familielid of vriend zijn nier aan iemand wil geven. Het is voor uw naaste prettig als u goed en realistisch kunt meedenken in de beslissing. Probeer u daarom te verdiepen in de informatie over donatie bij leven. U kunt bijvoorbeeld ervaringsverhalen van andere donoren lezen. Ook kunt u meegaan naar voorlichtingsbijeenkomsten over nierdonatie of naar het voorlichtingsgesprek met de nefroloog.

Als de keuze voor donatie eenmaal is gemaakt, is het belangrijk dat u de donor in het proces rondom de donatie kunt steunen. Informeer uzelf over de onderzoeken, de operatie en de nazorg.

Lees meer over de keuze voor donatie

Lees meer over nierdonatie in het Erasmus MC

Lees ervaringsverhalen van donoren