Tekstgrootte A A A

Agenda

Uw leven na donatie

Wanneer uw nier wordt verwijderd, neemt de andere nier de functie hiervan over. Dit betekent dat u lichamelijk geen veranderingen merkt na uw nierdonatie. Na de donatie kunt u uw normale leven weer oppakken. U hoeft geen speciaal dieet te volgen en bent niet afhankelijk van medicijnen. Het is wel verstandig om gezond te eten en genoeg te bewegen en niet te roken. Dit advies is niet per definitie gerelateerd aan de donatie bij leven, maar is meer een algemene leefregel. Wel moet u één keer per jaar op controle komen in het ziekenhuis. Hier wordt uw nierfunctie nagekeken, uw bloeddruk gemeten en uw urine onderzocht.

Veel bestaande onderzoeken laten geen negatieve gevolgen zien van donatie bij leven op de levensverwachting van de donor. Deze lijkt met één nier hetzelfde te zijn als bij gezonde personen met twee nieren. Sommige onderzoeken suggereren dat nierdonoren een klein verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk of nierfalen. In het Erasmus MC worden momenteel de lichamelijke en psychische langetermijngevolgen van een nierdonatie bij leven verder onderzocht. Bespreek de mogelijke risico’s met uw arts, wanneer u overweegt om een nier bij leven te doneren.

Zwangerschap

In de literatuur zijn er geen problemen met de vruchtbaarheid beschreven. Wel blijkt uit onderzoek dat er bij zwangerschappen na nierdonatie een verhoogd risico is op het krijgen van een hoge bloeddruk en/of zwangerschapsvergiftiging. Met name aan het einde van de zwangerschap treden deze klachten op. Bij de zwangerschappen die bij ons bekend zijn, heeft dit geen negatieve gevolgen gehad voor de nierfunctie van deze vrouwen en waren er geen negatieve gevolgen voor het kind. Zwangerschap is mogelijk na een levende donatie, maar het wordt afgeraden om binnen zes maanden na de donatie zwanger te worden. Het is belangrijk uw eventuele zwangerschapswens te bespreken met uw arts, voordat u uw nier afstaat.

Sport

Het is belangrijk dat u zich realiseert dat u wel kwetsbaarder bent met één nier. Als die ene nier beschadigd raakt, kan dat ernstige gevolgen hebben. Het is daarom verstandig om na uw nierdonatie contactsporten te vermijden (bijvoorbeeld boksen). Wilt u dit soort sporten toch blijven doen, dan is het belangrijk dat u voorzichtig bent en uzelf extra beschermt.

Emoties

De tijd na de nierdonatie kan als een emotionele tijd worden ervaren door donoren. Dit geldt zowel voor nierdonatie aan een bekende, als nierdonatie aan een onbekende patiënt. U leeft tijdens de vooronderzoek lang naar de donatie toe. De opname in het ziekenhuis duurt maar enkele dagen. Dat kan de periode daarna moeilijker maken: het is dan ineens “klaar”.

Het donatieproces kan invloed hebben op de relatie van u en uw ontvanger. U heeft misschien bepaalde verwachtingen van elkaar, van de operatie of van het herstel. Het kan zijn dat de verwachtingen die u voor de donatie had, niet overeenkomen met wat u na de donatie ervaart. De herstelperiode van u en uw donor is verschillend. De ontvanger voelt zich na de operatie vaak snel beter en heeft meer energie dan ervoor. U heeft als gezond persoon een operatie ondergaan. U voelt zich na de operatie minder goed voor de operatie. Het kan soms moeilijk zijn dat u na de operatie niet meteen weer alles kan. Het is belangrijk om hierbij van tevoren stil te staan. Zie ook het verhaal van Ugur Karatas.

De anonieme donor heeft geen contact met de ontvanger. Dat is om beide partijen in hun privacy te respecteren en te beschermen.

Voorrang bij nierproblemen

De kans dat u iets aan uw nieren krijgt is klein, namelijk tussen de 0,1 en 1,1%. Mocht het u toch overkomen dat u zelf een nieuwe nier nodig heeft, dan krijgt u voorrang op de wachtlijst voor een postmortale nier.