Tekstgrootte A A A

Cijfers Erasmus MC

Niertransplantaties Erasmus MC 2000-2015

De onderstaande grafiek laat een toename zien in het aantal niertransplantaties. Het aantal niertransplantaties met een nier van een overleden donor (donkerblauw) blijft stabiel rond de 50 per jaar. Het aantal transplantaties met een nier van een levende donor die rechtstreeks doneert is ook gestegen ten op zichte van vroeger. Ook is er een toename in het aantal niertransplantaties via één van onze alternatieve nierdonatie bij leven programma’s. Hierbij doneren sommige nierdonoren indirect via een ruilprogramma.

Getalen niertransplantatie 2000-2015

Hoelang functioneert een niertransplantaat?

De tijd dat een donornier functioneert en de patiënt niet hoeft te dialyseren noemen we overleving van het niertransplantaat. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van de niertransplantaten functioneert een aantal jaren na de transplantatie. De grafiek is gebaseerd op gegevens van het Erasmus MC.

De verticale as geeft het percentage nieren weer dat nog functioneert na de transplantatie. De horizontale as geeft de tijd in jaren aan, gemeten vanaf de dag van de niertransplantatie.

Na 10 jaar functioneert nog 65% van de donornieren van een overleden donor. Bij een levende nierdonatie is dat na 10 jaar nog 80%. De rode lijn laat zien welk percentage van niertransplantaten nog functioneert als er door de bloedgroep heen is getransplanteerd. Deze resultaten zijn net zo goed als die van de niertransplantaties met levende donor waarbij niet door de bloedgroep heen is getransplanteerd.

Overlevingscurve Nier

 

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*