Tekstgrootte A A A

Agenda

Cijfers Erasmus MC

Niertransplantaties Erasmus MC 2000-2015

De onderstaande grafiek laat een toename zien in het aantal niertransplantaties. Het aantal niertransplantaties met een nier van een overleden donor (donkerblauw) blijft stabiel rond de 50 per jaar. Het aantal transplantaties met een nier van een levende donor die rechtstreeks doneert is ook gestegen ten op zichte van vroeger. Ook is er een toename in het aantal niertransplantaties via één van onze alternatieve nierdonatie bij leven programma’s. Hierbij doneren sommige nierdonoren indirect via een ruilprogramma.

Getalen niertransplantatie 2000-2015

Hoelang functioneert een niertransplantaat?

De tijd dat een donornier functioneert en de patiënt niet hoeft te dialyseren noemen we overleving van het niertransplantaat. In de onderstaande grafiek is te zien hoeveel procent van de niertransplantaten functioneert een aantal jaren na de transplantatie. De grafiek is gebaseerd op gegevens van het Erasmus MC.

De verticale as geeft het percentage nieren weer dat nog functioneert na de transplantatie. De horizontale as geeft de tijd in jaren aan, gemeten vanaf de dag van de niertransplantatie.

Na 10 jaar functioneert nog 65% van de donornieren van een overleden donor. Bij een levende nierdonatie is dat na 10 jaar nog 80%. De rode lijn laat zien welk percentage van niertransplantaten nog functioneert als er door de bloedgroep heen is getransplanteerd. Deze resultaten zijn net zo goed als die van de niertransplantaties met levende donor waarbij niet door de bloedgroep heen is getransplanteerd.

Overlevingscurve Nier

 

 

Reacties op dit artikel (3 reacties)
 1. M Slikker

  Is doneren van een nier leeftijd gebonden Ik ben 77 jaar, mijn ex man heeft een nier nodig

  • niertransplantatie.info

   Beste mevrouw Slikker,
   Er zit geen maximum leeftijd aan het doneren van een nier. Het gaat erom dat u gezond genoeg bent om een nier te doneren. De behandelend nefroloog van uw man kan uw man doorsturen naar een transplantatiecentrum. Bij deze eerste afspraak kunt u meekomen als donor. Er wordt dan gekeken of u geschikt bent.

 2. Patrick Verheye

  Beste,

  Ik ben zwaar ziek geworden op mijn 35 jaar, ik had heel vlug een donororgaan via euro transplant , ik ben nu 53j en werk voltijds en heb een eigen zaak , ik ben gelukkig en gezond, ik ben dankbaar voor elke dag dat ik leef en dat ik kan werken en mij amuseren in het leven. Ik denk elke dag aan mijn 2de kans die ik kreeg in mijn leven …. dit is wel aangrijpend in een mens zijn leven . ik wil iedereen veel sterkte wensen en geef vooral niet op !! mvg, Patrick Verheye

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*