Tekstgrootte A A A

Agenda

Doneren aan een kind

Jaarlijks ontvangen 25 tot 30 kinderen een donornier in Nederland. De wachttijd voor kinderen is korter dan de wachttijd voor volwassenen. Voor kinderen is de gemiddelde wachttijd op een nier van een overleden donor 1.5 jaar. Sommige kinderen krijgen al een nier als ze nog maar een dag op de wachtlijst staan. Andere kinderen moeten 3 jaar wachten.

Nierdonatie bij leven

Kinderen kunnen ook een nier ontvangen van een levende nierdonor. Vaak ontvangen kinderen een nier van één van de ouders, grootouders of van een ander familielid. Alleen volwassenen mogen een nier doneren.

Een transplantatie met een nier van een levende donor heeft meerdere voordelen boven een transplantatie met een overleden donor:

– De nier gaat langer mee.

– De operatie is beter te plannen.

– De wachttijd is korter.

– Pre-emptieve transplantatie is mogelijk.

Wat betekent pre-emptieve transplantatie? Dit betekent dat het kind niet hoeft te dialyseren voor de transplantatie. Hierdoor kunnen de negatieve gevolgen van dialyse voorkomen worden. Pre-emptieve transplantatie is alleen mogelijk als er op dat moment een donor beschikbaar is. Daarom worden pre-emptieve transplantaties meestal alleen uitgevoerd als er op tijd een levende donor wordt gevonden.

Doneren aan een kind

Een volwassen donornier kan bij een kind met een gewicht van 10 kg of meer geplaatst worden. De grootte van de donornier is zelden een barrière voor donatie.

Lees hier meer over de voorbereiding en de nierdonatie. Het voorbereidingstraject verloopt parallel aan de onderzoeken bij het kind. Lees ook meer over de operatie bij een nierdonatie, de risico’s en mogelijke gevolgen van een nierdonatie. De uitname van de nier bij de donor vindt plaats in het Erasmus MC. De operatie van het kind vindt in het Sophia kinderziekenhuis plaats. De nier van de donor wordt dan getransporteerd naar  het Sophia kinderziekenhuis.

In het geval dat één van ouders een nier afstaat,  is het een spannende dag voor de andere ouder. Het kan fijn zijn voor de andere ouder om een familielid of vriend mee te nemen ter ondersteuning. Voor de nierdonor duurt  het een paar dagen voordat deze het kind weer kan bezoeken. Meestal is een bezoek op de tweede dag na de operatie wel mogelijk (in een rolstoel).

Logeerfaciliteiten voor ouders

Afhankelijk van de beschikbaarheid is het mogelijk om tijdens de opname van het kind tegen een vergoeding te logeren in het Ronald McDonaldhuis.

Lees meer over transplantatie bij kinderen

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*