Tekstgrootte A A A

Agenda

Uw leven na transplantatie

Na de transplantatie breekt er een nieuw hoofdstuk in uw leven aan. Bij een goede nierfunctie verbetert de kwaliteit van uw leven aanzienlijk: uw lichamelijke conditie is beter en u zult meer vrijheid ervaren. Hoewel u zich na de transplantatie over het algemeen beter voelt, neemt het niet weg dat u voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Zowel emotioneel als lichamelijk.

Een nieuwe leefstijl

Om gezond te blijven moet u uw leefstijl aanpassen: gezond eten en genoeg bewegen zijn heel belangrijk. En om afstoting tegen te gaan, moet u medicijnen gebruiken. Vooral de eerste maanden na de transplantatie zijn dit vaak veel medicijnen die u meerdere keren per dag moet innemen. Daarvoor moet u een nieuwe gewoonte aanwennen. Dat kan lastig zijn. U krijgt in het ziekenhuis een Medisch Dagboek mee. Hierin kunt u uw medicijnen noteren en opschrijven wat de juiste innametijden zijn. Dit kan u helpen om uw medicijnen op de juiste manier te gebruiken. Als u merkt dat u vaak de medicijnen vergeet in te nemen, praat hier dan over met uw arts. Die kan u handige tips geven.

Controle

De arts houdt u na de transplantatie goed in de gaten. Zeker in de eerste maand wordt u minstens iedere week op de polikliniek verwacht. In de loop van de tijd wordt dit afgebouwd. Indien alles stabiel is, hoeft u nog maar vier keer per jaar op controle te komen. Na een jaar zult u weer teruggaan naar uw eigen centrum voor de controles.

Vertrouwen in de nieuwe nier

Het is voor velen moeilijk om op de nieuwe nier te vertrouwen, omdat de kans op afstoting altijd aanwezig is. In de eerste drie maanden is de kans op afstoting van uw nier het grootst. Deze periode zal erg spannend zijn voor u en uw omgeving. De onwetendheid of uw lichaam de nier accepteert, zal blijven. Het is belangrijk om dit een plekje te geven en het geen hoofdrol in uw leven te laten spelen. Het kan helpen om met mensen te praten over uw onzekerheid. Bijvoorbeeld met familie of vrienden. Onder andere op deze website kunt u ervaringsverhalen van anderen lezen.

Afstotingsverschijnselen

Signalen van afstoting zijn bijvoorbeeld minder urine of pijn in de nier. Het is belangrijk dat u contact opneemt met uw transplantatieteam, wanneer u deze signalen opmerkt. Afstotingsverschijnselen hoeven niet meteen het einde van uw nier te betekenen. Vaak kan door een verandering in medicijnen de afstoting worden tegengegaan.

Lees ervaringsverhalen van andere patiënten

Seksualiteit

Na de operatie is seksueel contact gewoon mogelijk. De transplantaatnier ligt zodanig beschermd in de buikholte dat u niet bang hoeft te zijn dat de nier beschadigd raakt. U zult zich wel tegen zwangerschap en eventuele seksueel overdraagbare aandoeningen moeten beschermen.

Seksuele problemen
Veel nierpatiënten ervaren seksuele problemen. Na de niertransplantatie verminderen deze problemen vaak, maar niet altijd. De klachten die worden ervaren zijn vaak voor iedereen anders. Het kan zijn dat u minder verlangt naar seks, of dat u minder opwinding ervaart (erectiestoornissen bij mannen, vaginale droogte bij vrouwen). Vermoeidheid of het gebruik van medicijnen kan hierbij een rol spelen.

Praten over seksualiteit
Veel mensen hebben moeite om over seksualiteit te praten met hun partner, behandelend arts of de verpleegkundige. Toch is het zinvol om uw klachten te bespreken met een arts of verpleegkundige. Zij kunnen u vaak geruststellen en zo nodig doorverwijzen. Wanneer u het vervelend vindt om seksuele problemen te bespreken in een persoonlijk gesprek, is het ook mogelijk om via het online panel uw vraag te stellen.

Behandeling
In het Erasmus MC werkt een seksuologisch team dat zich vooral richt op seksuele problemen die samenhangen met lichamelijke aandoeningen. U kunt hier meer lezen over de begeleiding bij seksuele problemen, de mogelijke behandelingen en de vergoeding door de zorgverzekeraar.

Vruchtbaarheid
Tijdens de nierziekte zijn vrouwen vaak minder vruchtbaar en hebben ze vaak een onregelmatige of afwezige menstruatie. Na de niertransplantatie herstellen de menstruatie en vruchtbaarheid vaak. Ook de vruchtbaarheid van mannen kan zich na niertransplantatie herstellen. De meest voorkomende medicijnen die worden voorgeschreven na de niertransplantatie hebben geen invloed op de vruchtbaarheid.

Kinderwens
Het eerste jaar na niertransplantatie wordt een zwangerschap dringend afgeraden vanwege de risico’s voor de transplantaatnier. Bovendien kunnen sommige medicijnen ernstige afwijkingen aan het ongeboren kind veroorzaken. Het is dus verstandig om na de niertransplantatie voorbehoedsmiddelen te gebruiken. De pil, een spiraaltje of condooms zijn meestal toegestaan. Wanneer u een kinderwens heeft is het verstandig dit te bespreken met uw arts. Als uw gezondheid en nierfunctie het toelaten, zal de arts dan samen met u een plan opstellen voor een zo veilig mogelijke zwangerschap. Ook mannen wordt aangeraden een mogelijke kinderwens te bespreken met de arts.