Tekstgrootte A A A

Begrippenlijst

Op deze website worden verschillende begrippen genoemd die uitleg vragen. Hier ziet u een aantal begrippen op alfabetische volgorde uitgelegd.

Begrippenlijst

ABO incompatibele niertransplantatie

Niertransplantatie door de bloedgroep heen. Bloedgroep incompatibel betekent meestal dat de ontvanger bloedgroep O heeft en de donor bloedgroep A of B. Een persoon met bloedgroep O heeft antistoffen tegen bloedgroep A en tegen bloedgroep B. Met een niertransplantatie door de bloedgroep heen wordt geprobeerd om de antistoffen tegen de donorbloedgroep uit het bloed te halen.

CAPD

Continue Ambulante Peritoneale Dialyse: buikspoeling; een vorm van dialyse waarbij afvalstoffen en vocht uit het lichaam verwijderd worden via het buikvlies.

Desensibilisatieprogramma

Door antistoffen uit het bloed te verwijderen kan er soms door de kruisproef heen getransplanteerd worden.

Hemodialyse

Met behulp van een kunstnier worden afvalstoffen en/of vocht uit het bloed gehaald.

Kruisproef

Met een kruisproef testen we of de ontvanger antistoffen heeft tegen de donor. De uitslag van een kruisproef is goed als deze negatief is.

Nefroloog

Medisch specialist op het gebied van nierziekten en behandelingen.

Pre-emptieve transplantatie

Niertransplantatie voordat u begint met dialyseren. Niertransplantatie is al een optie wanneer uw nieren nog net voldoende functioneren en u nog geen nierfunctievervangende therapie nodig heeft. Deze vorm van niertransplantatie kan alleen plaatsvinden als er een donor beschikbaar is, die bij leven een nier wil doneren.

Pre-terminale nierinsufficiëntie

Wanneer uw nieren nog net voldoende functioneren. U heeft dan nog net geen nierfunctie-vervangende therapie nodig.

Weefseltypering

Bij een weefseltypering kijkt men welke herkenningspunten er aan de buitenkant van de cellen van de donor zitten. De ontvanger mag geen antistoffen hebben tegen deze herkenningspunten op de cellen van de donor.