Tekstgrootte A A A

Leven met een getransplanteerde nier tijdens corona

Meneer Vermast is in september 2019 getransplanteerd met een nier van een overleden donor. Hoe ervaart hij de coronatijd? Hieronder vertellen hij en zijn echtgenote er meer over.

We merken dat we best wat bezorgde vragen krijgen van nierpatiënten over corona. Hoe ervaart u deze tijd?

In het begin zaten we strikt in quarantaine. Onze kinderen zijn natuurlijk erg bezorgd om ons, dus die drukten ons op het hart dat we ons er netjes aan moesten houden. Wij vonden dat zelf ook nodig hoor. Op dit moment zitten we niet meer in strikt in quarantaine. Ik fiets en wandel veel. Boodschappen laten we nog wel bezorgen. Maar we zijn wel attent op het virus. We wandelen waar het rustig is. Verder maken we ritjes met de auto en zit ik op de hometrainer voor wat extra beweging.

Wanneer bent u getransplanteerd?

Op donderdag 5 september 2019. ’s Nachts werd ik gebeld dat er een nier voor me was. Om half 3 ‘s middags ben ik getransplanteerd. De chirurg vertelde me dat het een prachtige nier was. Hij doet het heel goed.

Hoe heeft u de tijd direct na de transplantatie ervaren?

Dat ging heel goed. Na 10 dagen was ik weer thuis. Wel kreeg ik na 2 weken blaasproblemen. Ik kon niet goed uitplassen waardoor ik steeds blaasontsteking kreeg. Dit gaat nu langzamerhand beter. Ik katheteriseer nu zelf en ik word goed in de gaten gehouden.

Wat vond u als partner van een niertransplantatie patiënt van de periode rondom de transplantatie?

Ik vond de mantelzorg in het begin wel pittig. Vlak na de transplantatie heb ik in een hotel geslapen in Rotterdam, zodat ik dicht bij mijn man kon zijn. Maar eenmaal thuis kwam de verzorging veelal op mij neer. Nu is mijn man gelukkig weer goed hersteld. Het is allemaal goed geregeld. We hebben iemand die ons helpt in de huishouding die elke week komt en die ook weleens een boodschap voor ons doet. Ook hebben we veel steun gehad aan onze kinderen. We hebben 3 zonen die wat verder weg wonen, maar er was ook altijd een van hen bij de afspraken in het ziekenhuis.

Hoe ging het met u voor de transplantatie?

Mijn nierfunctie was net genoeg om niet aan dialyse te hoeven toen ik een aanbod kreeg. Ik heb 1 jaar op de wachtlijst gestaan. Gelukkig voelde ik me nog relatief goed voor de transplantatie. Ik ben erg blij dat ik zo op tijd een nier heb mogen ontvangen.

Heeft u tips voor nierpatiënten tijdens de coronatijd?

Hou je aan de regels. Zeker met het afstand houden, je kunt beter maar iets te voorzichtig zijn. Zo loop je weinig risico om het coronavirus te krijgen.

Hoe heeft u tot nu toe uw bezoeken aan het Erasmus MC ervaren tijdens corona?

We zijn nu twee keer geweest sinds de uitbraak van het corona virus. In maart en drie weken geleden. De maatregelen die het Erasmus MC neemt zijn goed. Het is goed geregeld met looproutes en bloedprikken. Er zijn veel leuke plekjes met zitplaatsen. We zijn gaan zitten en zagen weer allemaal mensen rondlopen, het was echt een uitje zo na die quarantaine waarbij je niemand ziet. Wat heel leuk was is dat onze zoon met zijn dochter ineens in het Erasmus MC waren toen wij er een afspraak hadden, zonder dat we het wisten. Stonden ze daar ineens met een bos bloemen. We hadden ze al lang niet meer gezien, dus dat was echt een hele leuke verrassing.

We zijn supertevreden. Ook over dr. Hesselink, mijn nefroloog. Hij neemt de tijd voor al onze vragen en werden goed geïnformeerd. Heel erg fijn.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*