Tekstgrootte A A A

Agenda

Familie of vriend van een patiënt

Heeft u een nierpatiënt in uw omgeving? Misschien uw partner, ouder, kind, vriend of kennis? Een nierziekte heeft niet alleen de nodige impact op de patiënt, maar ook op u als onderdeel van het sociale netwerk. In iedere situatie spelen familie en vrienden een andere rol.

Het is belangrijk dat u de nierpatiënt steunt in het proces rondom een transplantatie. Het is fijn als u weet wat er aan de hand is. Informeer uzelf over de ziekte en wat er komt kijken bij de transplantatie. Op deze manier begrijpen u en uw omgeving door welk proces de ander heengaat. Ook weet u dan wat er verandert in uw situatie wanneer hij of zij een nieuwe nier heeft ontvangen. U ontdekt dat een transplantatie positieve gevolgen heeft. De kwaliteit van leven voor de patiënt wordt over het algemeen beter. Er kunnen natuurlijk ook tegenslagen zijn. Dit maakt de tijd na de transplantatie spannend. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor u.

Als u meeleeft in het proces, kunt u samen een manier vinden om met de uitdagingen om te gaan die bij de transplantatie horen. Steun de patiënt. Samen staat u sterker!

Lees meer over de keuze voor donatie bij leven
Lees meer over niertransplantatie in het Erasmus MC
Lees ervaringsverhalen van patiënten