Tekstgrootte A A A

Agenda

Anonieme nierdonatie

Anonieme nierdonoren

Sinds 2000 worden er anonieme nierdonaties bij leven uitgevoerd in het Erasmus MC. Vroeger was dit 1 anonieme nierdonatie per jaar, maar tegenwoordig is dit er minstens 1 per maand.  Anonieme donoren zijn een belangrijke aanvulling op het donatie bij leven programma. Een anonieme donor kan direct iemand op de wachtlijst helpen, maar kan in veel gevallen ook meerdere mensen helpen door een keten in gang te zetten. Dit heet domino- of keten transplantatie.

Overwegingen bij anonieme nierdonatie

De redenen om te kiezen voor anonieme nierdonatie zijn voor iedereen anders. De een vind het passen bij zijn visie op het leven. De ander heeft van dichtbij meegemaakt hoe ingrijpend een nierziekte kan zijn, of heeft over de problematiek in de media gehoord en wil daarom iemand helpen. Soms is een schokkende gebeurtenis ook een motivatie om een nier te geven: wanneer bijvoorbeeld een naaste ernstig ziek is, of plotseling is gestorven. Door een nierdonatie kunnen zij iemand anders een kans op een nieuw leven geven.

Anoniem doneren is een bijzonder persoonlijke keuze. Over het algemeen zegt partner of familie: dit is echt iets wat bij hem/haar past. Maar soms begrijpt familie of partner de keuze niet. Ga je dan toch door? Houd je vast aan autonomie, aan je eigen zelfbeschikkingsrecht? Dat zijn vragen die veel anonieme donoren hebben. Het is daarom aan te raden om familie of partner mee te nemen naar voorlichtingsgesprekken of polibezoeken. Zo kunnen zij kennis maken met de professionals en weten zij beter waar ze aan toe zijn. De keuze voor anonieme donatie moet een weloverwogen en vrijwillige beslissing zijn. En uiteraard dient u gezond te zijn.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn op het donatieproces. Zie ook meer informatie over de keuze voor donatie bij leven, nierdonatie in het Erasmus MC en het leven na nierdonatie. Anonieme nierdonatie blijft een bijzondere daad, omdat relatief weinig mensen dit overwegen.  Daarom vindt naast de algemene voorlichting en voorbereidingen nog een extra gesprek met een psycholoog plaats. Dit wordt gedaan om te onderzoeken of potentiële donoren geen psychologische schade van een eventuele donatie zouden kunnen oplopen, maar zeker ook om de beste begeleiding te kunnen bieden bij het maken van de keuze voor anonieme nierdonatie.

Er zijn geen aanwijzingen dat de risico’s en uitkomsten na anonieme nierdonatie bij leven anders zijn dan na een donatie aan een bekende ontvanger. Zowel medisch- als psychologische uitkomsten zijn vergelijkbaar.

Anonimiteit

De anonieme donor heeft in het voor- en na-traject geen contact met de ontvanger (of andere donoren en ontvangers in het geval van dominotransplantaties). Dat is om de privacy van beide partijen te waarborgen. Het komt weleens voor dat donoren dit moeilijk vinden. De nier is afgestaan, de donor krijgt te horen of de nier het doet en daarna is het opeens klaar. Ze vinden het lastig om de donatie af te sluiten en zouden graag willen weten of het goed gaat met de ontvanger. Andere donoren vinden anonimiteit juist prettig. Het zorgt voor rust en na de donatie kan men zich volledig op eigen herstel richten. Daarnaast vinden ze het een fijn idee dat de ontvanger zich niet verplicht hoeft te voelen tot bedanken.

Het is mogelijk om via een anonieme kaart een boodschap voor de ontvanger achter te laten. De ontvanger schrijft dan mogelijk ook een bericht terug. Ook voor de ontvanger is het mogelijk om een anonieme boodschap voor de donor achter te laten. Of hier behoefte aan is, is voor zowel de donor als de ontvanger een eigen keuze. Het versturen van berichten aan de anonieme ontvanger of donor loopt via de contactpersoon voor anonieme donatie.

Lees hier ervaringen van andere anonieme donoren.

“Ik heb gekozen voor anonieme nierdonatie.”

“Gedachten van een anonieme nierdonor.”

Meer informatie of vragen?

Vraag het aan ons online panel

Indien u anonieme nierdonatie overweegt dan kunt u hier contact opnemen met onze specialisten.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*