Tekstgrootte A A A

Agenda

Donatie bij leven

Een nier van een levende donor biedt voordelen ten opzichte van een nier van een overleden donor.

  • De wachttijd op een niertransplantatie is ongeveer 3 tot 6 maanden, in plaats van 2,5 tot 5 jaar.
  • U kunt al een niertransplantatie ondergaan, voordat uw nieren zo slecht zijn geworden dat u moet gaan dialyseren.
  • De kwaliteit van de nier van een levende donor is beter. Deze nier kan gemiddeld 20 jaar mee. Een nier van een overleden donor kan gemiddeld 10 jaar mee.
  • De operatie kan worden gepland. De tijd dat de nieuwe nier zonder bloed zit is korter. Daardoor blijft de kwaliteit van de nieuwe nier beter behouden.

Geschiktheid donor

Heeft u een donor gevonden? Dan gaat een arts beoordelen of de nierdonor geschikt is voor donatie en of de nier geschikt is voor u. Op het moment dat u deze voorbereiding voor levende nierdonatie ingaat, behoudt u wel uw plekje op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. Tijdens het proces van levende donatie staat u tijdelijk op ‘niet transplantabel’. Wanneer de levende donor niet geschikt is, wordt u op de wachtlijst weer op ‘transplantabel’ gezet.

Lees meer over donatie bij leven

Hoe vind ik een nierdonor?

De eerste stap om een nierdonor te vinden, begint bij het bespreekbaar maken van nierdonatie bij leven. Iedereen heeft hiervoor zijn eigen manier. Sommige mensen wachten totdat familie, vrienden of kennissen zelf over het onderwerp beginnen. Anderen beginnen er zelf over. Maar eigenlijk iedereen vindt het moeilijk om aan anderen te vragen of ze een nier willen geven. Misschien geldt dit ook voor u. U kunt bijvoorbeeld bang zijn dat uw familie, partner of vriend zich gedwongen voelt om een nier te geven. Of dat uw relatie met deze mensen verandert. U kunt deze gevoelens in een gesprek benoemen. Dan weet de ander dat het voor u lastig is om dit onderwerp te bespreken. Ook laat u zien dat u het niet vanzelfsprekend vindt dat iemand een nier aan u afstaat.

Tips om donatie bij leven bespreekbaar te maken

  • Vertel wat over uw nierziekte en zeg daarbij dat u in aanmerking komt voor transplantatie.
  • Vertel dat mensen ook tijdens hun leven een nier kunt afstaan, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun verdere leven. Soms weten mensen niet dat dit kan.
  • Wilt uw omgeving er meer over weten? Neem de tijd om alles uit te leggen. Neem geïnteresseerden mee naar voorlichtingen, geef ze de zorggids nierdonatie of laat ze ervaringsverhalen van andere levende donoren lezen.
  • Laat zien dat u begrijpt dat donatie bij leven een ingrijpende keuze is. Gun mensen de tijd om er rustig over na te denken.
  • Zijn er veel vragen? Laat de informatie voor nierdonoren op deze website zien. Uw kennissen mogen ook altijd hun vraag stellen aan het panel.

 

Lees meer over Kan ik een nier doneren?

Lees ervaringsverhalen

Lees meer over niertransplantatiemogelijkheden

Lees de veel gestelde vragen

Vraag meer informatie op over doneren

Lees over nierteams aan huis