Tekstgrootte A A A

Nierziekte gaat hele gezin aan

Thuisvoorlichting bij ernstig zieke nierpatiënten is een succes: een familielid of vriend is dan vijf keer vaker bereid een nier af te staan. Het ‘Nierteam aan Huis’ bezocht de afgelopen jaren talloze nierpatiënten en hun naasten. Dr. Sohal Ismail promoveerde op 10 juni op de effectiviteit van deze thuisvoorlichting.

Voor wie is die voorlichting aan huis bedoeld?

“Voor patiënten met een ernstige nierziekte in een vergevorderd stadium. Vaak is voor deze patiënt transplantatie met een nier van een levende donor de optimale behandeling. Maar niet iedereen kan gemakkelijk een donor vinden in de familie- of vriendenkring. Het is niet bepaald vragen om een kopje suiker. Vaak weten patiënten niet hoe ze het onderwerp moeten aankaarten.”

Allochtone patiënten kunnen vaak geen donor vinden. Hoe komt dat?

“Bij hen is vaker onwetendheid in het spel, dan dat er religieuze bezwaren zijn. Mensen weten niet of hun religie het toestaat. Dus doneren ze maar liever geen nier, bijvoorbeeld omdat ze hun plek in het hiernamaals niet willen riskeren. Als geloofsleiders zich positief uitspreken over donatie, zijn er nauwelijks bezwaren.”

Wat doet het Nierteam aan Huis?

 “Van a tot z geven we informatie: waar zitten de nieren, welke behandelingsmogelijkheden zijn er? Als klap op de vuurpijl leggen we nierdonatie bij leven uit. De voorlichting is vooral gericht op de naasten. De ziekte gaat namelijk niet alleen de patiënt aan: de oplossing ligt mogelijk in het ontvangen van een nier van hun naaste. Familie en vrienden moeten hierbij dus betrokken worden.”

Waarom thuis bij de patiënt?

“In 75% van de gezinnen die we hebben bezocht, kwam daarna iemand naar ons ziekenhuis om te kijken of het mogelijk was een nier af te staan. Ik geloof niet dat dit niet was gelukt als we een of twee gesprekken in het ziekenhuis hadden gevoerd. Nee, we zijn onvermoeibaar en onverstoorbaar binnen de gezinnen van nierpatiënten aan de slag gegaan.”

Op dit moment is het Nierteam aan Huis niet actief…

 “Er is op dit moment geen budget, dat is enorm zonde. We werken hard om het benodigde geld binnen te halen. Eind deze maand beslist Zorgverzekeraars Nederland of ze deze manier van voorlichten gaan vergoeden. Zo ja, dan starten we ook in Amsterdam, Groningen en Nijmegen.”

www.erasmusmc.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*