Tekstgrootte A A A

Minder afweerremmers positief voor patiënt?

Annelies de Weerd werkt als internist-nefroloog in het Erasmus MC. Zij combineert de zorg voor patiënten die een niertransplantatie ontvangen hebben met wetenschappelijk onderzoek. Momenteel onderzoekt zij of het voor een bepaalde groep patiënten gunstig is om minder afweerremmers te gebruiken na niertransplantatie.

Behandeling na een niertransplantatie

Patiënten krijgen na niertransplantatie drie verschillende afweerremmende medicijnen voorgeschreven. Deze medicijnen worden voorgeschreven om afstoting van de donornier te voorkomen en deze worden in het eerste half jaar afgebouwd naar twee medicijnen. Langdurig gebruik van afweerremmende medicijnen kan vervelende gevolgen hebben. Zo hebben patiënten een hoger risico op infecties en op bepaalde vormen van kanker, omdat het afweersysteem wordt onderdrukt.

Minder kans op infecties en kanker door minder afweerremmende medicijnen? 

In deze studie, genaamd de TACmono studie, wordt bekeken of bepaalde patiënten kunnen stoppen met één van de afweerremmende medicijnen, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de donornier. De verwachting is dat het staken van één afweerremmend medicijn zorgt voor in stand houding van een betere afweer. Of dit daadwerkelijk zo is, zal ook in de studie bekeken worden. Als het afweersysteem beter functioneert, zullen getransplanteerde patiënten minder risico lopen op infecties en bepaalde vormen van kanker.

Hoe wordt dit onderzocht?

Alleen mensen van wie van tevoren kan worden ingeschat dat de kans op afstoting klein is mogen meedoen aan de studie. Direct na de transplantatie volgt in de eerste zes maanden de standaardbehandeling met twee afweerremmers (tacrolimus en mycofenolaat mofetil). Negen maanden na de transplantatie wordt bij de helft van de deelnemers één afweerremmer (mycofenolaat mofetil) gestaakt. Bij de andere helft wordt de standaard behandeling met twee afweerremmers voortgezet. Via een lotingssysteem wordt bepaald wie welke behandeling zal krijgen. Zes maanden na transplantatie wordt een nierbiopt afgenomen en tijdens polikliniek bezoeken wordt extra bloed afgenomen om de afweer te kunnen bestuderen. Daarnaast krijgen deelnemers na een jaar vaccinaties toegediend (onder andere tegen griep en longontsteking).  Door de metingen van de twee groepen met elkaar te vergelijken, wordt zichtbaar welk effect het staken van een afweerremmer heeft op afstoting en op het afweersysteem.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*