Tekstgrootte A A A

Het vrijwillig cross-over programma

Dit jaar introduceren we in het Erasmus MC het ‘vrijwillig cross-over programma’. Koppels waarbij de donor rechtstreeks aan zijn ontvanger kan doneren kunnen ervoor kiezen om mee te doen aan het vrijwillig cross-over programma. Door dit programma is er een extra kans op een niertransplantatie voor donor-ontvanger koppels waarbij een rechtstreekse donatie niet mogelijk is.

Het programma werkt als volgt:

  • De vrijwillige donor A geeft zijn nier aan de ontvanger van het koppel waarbij geen rechtstreekse donatie mogelijk is (ontvanger B).
  • De donor van het koppel waarbij rechtstreekse donatie niet mogelijk is (donor B) geeft zijn nier aan ontvanger A.

Aanspreekpunt en voorlichting

Marry de Klerk is het aanspreekpunt voor het vrijwillig cross-over programma. Marry heeft al veel ervaring met het cross-over programma. Zij heeft in 2004 het reguliere landelijke cross-over programma opgezet. In dit programma konden donor-ontvanger koppels ruilen van donor, als bleek dat de nier van de ‘eigen’ donor niet paste bij de ontvanger. In het vrijwillig cross-over programma worden ook de ‘wel goed-matchende koppels’ gevraagd voor deelname aan het cross-over programma. Donoren en ontvanger koppels zijn volledig vrij in hun keuze om wel of niet mee te doen aan het programma. In een extra voorlichtingsgesprek wordt de procedure volledig uitgelegd.

Een extra mogelijkheid

Door het vrijwillig cross-over programma is er een extra kans op een niertransplantatie voor donor-ontvanger koppels als een rechtstreekse donatie niet mogelijk is. Soms kan een donor wel een nier doneren, maar past deze nier niet bij zijn ontvanger. Dit komt bijvoorbeeld doordat de bloedgroep van de donor en ontvanger niet overeenkomen of doordat de ontvanger antistoffen aanmaakt tegen de nier van donor. Dit koppel hoopt op een matchmogelijkheid in het landelijke cross-over programma. Helaas kan niet iedereen geholpen worden via het landelijke cross-over programma. Voor de helft van deze koppels wordt geen oplossing gevonden. Door vrijwillige deelname aan het cross-over programma is er voor deze koppels een grotere kans op een niertransplantatie.

Wat betekent deelname aan het vrijwillig cross-over programma voor u?

  • Een andere passende nier krijgen, heeft geen invloed op het wel of niet slagen van de niertransplantatie. De ontvanger is niet beter of slechter af.
  • Het is wel mogelijk dat u een langere wachttijd heeft.
  • De donaties en transplantaties van alle koppels worden op dezelfde dag uitgevoerd en vinden anoniem plaats. U ontmoet de andere donor-ontvanger koppels niet.
  • De niertransplantatie vindt plaats in het Erasmus MC. De donor kan mogelijk voor enkele dagen opgenomen worden in een ander universitair medisch centrum.
  • Het kan voorkomen dat er geen passende combinatie wordt gevonden in het cross-over programma. U kunt dan ervoor kiezen om nogmaals mee te doen met het cross-over programma of om de rechtstreekse donatie door te laten gaan.

Download hier de folder over het vrijwillig cross-over programma.

Vragen of meer informatie:

Telefoonnummer: (010) 703 54 68 / (010) 703 30 02

E-mail: marry.deklerk@erasmusmc.nl

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*