Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: de verpleegkundig specialisten

Mirjam Tielen, Marleen van Buren en Louise Maasdam zijn al 6 jaar of langer werkzaam als verpleegkundig specialist bij de sector Nefrologie en Transplantatie. Ze begeleiden transplantatiepatiënten bij het voor- en natraject van transplantatie. Ook bereiden ze donoren voor op de donatie en begeleiden ze donoren na de donatie.

Begeleiding donoren

Donoren komen de verpleegkundig specialist voor en na de donatie tegen. Donoren zien bij de voorbereiding op donatie afwisselend een nefroloog of een verpleegkundig specialist. Het voorbereidingstraject bestaat uit diverse medische onderzoeken. Om te beginnen wordt met behulp van een kruisproef bepaald of een rechtstreekse donatie mogelijk is. Tijdens een afspraak met de nefroloog of verpleegkundig specialist wordt deze uitslag verteld. Indien de donatie door kan gaan worden vervolgonderzoeken in gang gezet (bloed- en urineonderzoek, ECG (hartfilm), X-thorax (longfoto), CT scan, en een bloeddrukmeting). De resultaten van deze onderzoeken worden met de nefroloog of verpleegkundig specialist besproken.

Wanneer er groen licht gegeven wordt voor de donatie, wordt de zorg overgedragen aan de chirurgen. Ook zij hebben verpleegkundig specialisten transplantatiechirurgie. Deze verpleegkundig specialisten richten  zich op de zorg voor, tijdens, en na de operatie.

Pas drie maanden na de donatie komen donoren weer bij de verpleegkundig specialisten, Mirjam, Marleen en Louise. Zij voeren dan een controle uit. Hierbij wordt de bloeddruk gemeten en het gewicht genoteerd. Ook wordt de nierfunctie nagekeken. De controle blijft vervolgens jaarlijks plaatsvinden in de eerste drie jaar na donatie. Daarna wordt bekeken of de hoeveelheid controles kan worden bijgesteld.

Tips voor patiënten na transplantatie

Naast het werk voor donoren functioneren de verpleegkundig specialisten ook als vraagbaak voor patiënten. “Patiënten willen na een transplantatie hun leven oppakken, maar lopen daarbij vaak tegen problemen aan.” “Vaak hebben wij net wat meer tijd om in te gaan op het leven na een niertransplantatie.” De verpleegkundig specialisten kunnen patiënten tips geven over hoe hun ziekte in te passen is in het leven. Dat kan gaan over uiteenlopende onderwerpen. “Natuurlijk  kunnen we patiënten bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij het omgaan met medicijnen, en alle regels rondom lifestyle en dieet. Maar ook kan het bijvoorbeeld gaan over hoe patiënten hun werk en hun ziekte kunnen combineren.”

Onderzoek vertalen naar de praktijk

Naast de zorg voor patiënten en donoren, voeren de verpleegkundig specialisten ook onderzoek uit. Dit onderzoek sluit nauw aan bij de problemen die zij tegenkomen in de praktijk. Bijvoorbeeld wordt er bekeken hoe patiënten het beste ondersteund kunnen worden indien zij therapie-ontrouw zijn. Maar ook wordt onderzocht welke vaardigheden een patiënt nodig heeft om zijn ziekte in te passen in het leven. Kennis hierover is belangrijk om de zorg in de praktijk te verbeteren.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*