Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: prof. dr. Marlies Reinders

“Rotterdam denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen”

Per 1 september 2020 is prof. dr. Marlies Reinders begonnen als hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Niertransplantatie in het Erasmus MC.

Reinders heeft, voordat ze naar het Erasmus MC kwam, 15 jaar bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gewerkt als internist-nefroloog. Zij heeft daar veel betekend op onderzoeks- en opleidingsgebied van niertransplantatie. De kennis en ervaring die zij daar heeft opgedaan, kan ze nu gaan inzetten in Rotterdam. “Ik heb de overstap gemaakt naar Rotterdam omdat het een bruisend en innovatief transplantatiecentrum is. Het Erasmus MC doet veel moeite om de patiënt, ondanks een vaak moeilijke situatie, toch te transplanteren en denkt in mogelijkheden, niet in beperkingen.”

Een van de taken van Reinders is om een goede verbinding te maken tussen het transplantatielaboratorium, waar onderzoek naar de nieren wordt gedaan, en de kliniek, waar de patiënt opgenomen ligt. “We hebben veel oudere patiënten en patiënten met ingewikkelde aandoeningen en we willen zoveel mogelijk patiënten helpen. Daarom is veel onderzoek nodig en is het nodig dat we bepalen waar de meeste mogelijkheden liggen voor verbetering. We weten steeds meer, maar meer weten maakt dingen soms ook lastiger. Bijvoorbeeld: waarom wordt een nier precies afgestoten? Of: is de afstotingsmedicatie wel goed ingesteld? Kunnen we met stamcellen afstoting voorkomen? Maar ook de psychologische kant moet niet worden vergeten: hoe voelt een patiënt zich geestelijk en kunnen we hem daarbij nog beter ondersteunen? Het is toch een zwaar traject waar je als niertransplantatiepatiënt in zit.”

Op het gebied van onderwijs is Reinders ook zeer actief. “We hebben bijvoorbeeld een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld waarbij geneeskundestudenten over de hele wereld via een gratis online platform meer kunnen leren over nier- en alvleeskliertransplantaties. Ze kunnen daarbij ook contact met elkaar zoeken om kennis uit te wisselen.” Reinders wil dit soort ‘cursussen’ ook gaan ontwikkelen voor patiënten, zodat zij online meer over hun aandoening te weten kunnen komen.

Naast haar werkzaamheden voor het ziekenhuis, is Reinders voorzitter van de Nederlandse Transplantatie Vereniging (NTV). Zij heeft in deze functie veel betekend voor de donorregistratiewet. “We hebben een uitgebreid rapport aan de Eerste Kamer aangeboden over het belang van deze wet zodat zij de juiste keuze konden maken. Ook nu met het corona virus zijn we vanuit de NTV zeer betrokken bij verschillende acties die nodig zijn bij de pandemie, die van invloed is op de orgaan- en weefselketen. Zo sturen wij belangrijke informatie over orgaantransplantaties naar het RIVM.”

In haar jeugd heeft Reinders op hoog niveau getennist, ze maakte zelfs deel uit van Jong Oranje. Toch wilde ze graag geneeskunde gaan studeren. Dit deed zij aan de Rijksuniversiteit Groningen. In het tweede jaar van haar studie kwam zij in contact met een zeer enthousiaste mentor die veel over niertransplantatie weet. “Hij heeft me geïnspireerd om internist-nefroloog te worden.” Ze heeft 3 jaar onderzoek gedaan naar immuniteit en afstoting aan de Harvard Universiteit in Boston, Amerika. Op dit onderzoek is ze gepromoveerd in Leiden. Ze is getrouwd en woont in Den Haag met haar man en drie zonen.

Een tip die Reinders tot slot wil meegeven aan patiënten: “Wees betrokken bij wat er gebeurt. De behandeling is een gezamenlijke inspanning van de patiënt en de arts. Wees daarom niet bang vragen te stellen.”

Foto: Madeleine Sars

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. Hélène

    Beste Prof. dr. Marlies Reinders, ik kijk met heel veel vertrouwen en een goed gevoel uit naar onze eerste ontmoeting. Nadat ik al vele gezichten heb mogen zien na het vertrek van Dokter Rowshani en 55 jaar ziekenhuiservaring.
    Met vriendelijke groeten,
    Hélène Kin

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*