Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: drs. Marcia Kho

Drs. Marcia Kho werkt sinds 10 jaar als internist-nefroloog in het Erasmus MC. Zij richt zich in het Erasmus MC vooral op de zorg rondom niertransplantatie en nierdonatie.

Hoe lang werk je al in het Erasmus MC?

Vanaf 2002, maar toen nog als arts-assistent. Ik begon toen aan mijn derde jaar van de opleiding interne geneeskunde. Sinds 2007 ben ik echt in dienst als internist-nefroloog.

Wat houdt je werk precies in?

Het voorbereiden van patiënten en donoren op een niertransplantatie/-donatie en ook de nazorg na niertransplantatie. Daarnaast doe ik ook onderzoek. Bijvoorbeeld naar het voorkomen van waterpokken en gordelroos na transplantatie. Hierbij kijk ik naar het effect van vaccinatie, zowel bij mensen die wel als geen waterpokken hebben gehad.

Heb je altijd al nefroloog willen worden?

Dit is tijdens mijn studie geneeskunde ontstaan. Destijds heb ik in UMC Maastricht geholpen met een onderzoek en de nefrologen daar waren zo enthousiast over het vak dat ik daar zelf ook enthousiast van werd. Het mooie aan dit vak is dat je de patiënt echt een therapie en een ander leven kunt bieden met je behandeling en door middel van een transplantatie. Ook met dialyse bereik je al een levensverlengend effect. Je bouwt ook een band op met je patiënt omdat je ze zo langdurig terugziet.

Wat is het verschil tussen donoren en ontvangers qua behandeling?

Donoren zie je maar kort. Bij hen is het geven van goede voorlichting belangrijk. Een nierdonatie moet vrijwillig en zo veilig mogelijk gebeuren. Het mooie aan donoren is dat ze tijdelijk bewust patiënt zijn voor iemand anders en dat is heel speciaal. De ontvanger aan de andere kant heeft een medisch probleem en dat moet worden opgelost. Dit zijn twee verschillende belangen die je apart moet beoordelen, maar die wel met elkaar te maken hebben.

Wat is zo mooi aan het vak?

Normaal gesproken voel je ze niet, maar je nieren zijn heel belangrijk en ze regelen heel veel zaken in je lichaam. Daarom zijn ze zo interessant. We leren ook nog steeds meer over de werkingsmechanismen in de nieren. Wat zo bijzonder is, is dat je in vergelijking met een heleboel andere specialismen door middel van een nieuw orgaan, in dit geval een nier, een patiënt heel een nieuw leven kan geven.

Heb je nog tips voor patiënten?

Belangrijk is dat je zelf meer invloed hebt dan je denkt op je eigen (nier)gezondheid. Door middel van gezond eten, niet roken en voldoende bewegen kom je al een heel eind. Ook als je al ziek bent is blijft dit belangrijk om te doen.

Tot slot wil ik nog zeggen dat ik zeer veel bewondering heb voor nierpatiënten. Deze mensen weten vaak ondanks dat ze zich niet goed voelen, goed om te gaan met hun ziekte. Het is zwaar als je dialyseert, een vochtbeperking hebt of als je veel medicijnen moet slikken.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*