Tekstgrootte A A A

Jongeren leren van jongeren bij Camp COOL

Rik (22), student vrijetijdsmanagement en nierpatiënt, combineert zijn studie met zijn ervaringen met een chronische ziekte. “Vrijetijdsmanagement richt zich vaak op festivals en feestjes, maar ik vond het juist mooi om mijn creativiteit in te zetten voor chronisch zieken. Ook tijdens je ziekte moet je het leuk maken!”

Toen Rik 17 was, deed hij mee aan Camp COOL. Camp COOL is een coachingsweek speciaal voor nierpatiënten en staat voor Communicatie Ontmoeting Ontplooiing en Lol. Camp COOL bleek een inspiratie te zijn voor Riks afstudeeronderzoek. Hij bekijkt in zijn afstudeeronderzoek of dit project ook opgestart kan worden voor andere chronisch zieke jongeren; zoals bij jongeren met een lichamelijke handicap.

Communicatie Ontmoeting Ontplooiing en Lol

Tijdens Camp COOL leren jongeren tussen de 15 en de 18 jaar op een creatieve manier hoe ze hun leven kunnen inrichten als nierpatiënt. Als jongeren 15 jaar worden is er in het ziekenhuis aandacht voor de transitie naar de polikliniek voor volwassenen. “Je moet leren om zelf te weten wat voor ziekte je hebt, welke medicijnen je hebt, waarom je die hebt en wat ze precies doen”, vertelt Rik. “Als jongeren samen met één van hun ouders bij de dokter zitten is het vaak makkelijker om door de vader of moeder antwoord te laten geven op wat de dokter vraagt.” Bij Camp COOL kunnen jongeren in de transitiefase alle vragen stellen die ze maar hebben. Rik vond het kamp erg leuk en leerzaam. Momenteel is hij als ‘buddy’ nog steeds bij het kamp betrokken.

Jongeren leren van jongeren

Camp COOL werkt met een buddysysteem. Iedere jongere wordt  gekoppeld aan een buddy die in dezelfde situatie zit, maar net een paar jaar ouder is. Door hun ervaring kunnen buddy’s de jongeren goed helpen en kunnen de jongeren van elkaar leren. Tijdens Camp COOL worden verschillende workshops georganiseerd: onder andere dans, rap, film en sport. Ook kun je bijvoorbeeld denken aan een rollenspel met een arts.

Ouderweekend

Speciaal voor ouders is er een ouderweekend. Voor een ouder is het soms niet makkelijk om zijn kind los te laten. Ouders moeten erop vertrouwen dat hun kind zelfstandig om kan gaan met zijn ziekte. Tijdens de bijeenkomst vertellen de buddy’s over de ervaringen met hun ouders. Ouders kunnen vervolgens  hun vragen kwijt bij de jongeren. Hierdoor kunnen ouders hun kinderen beter leren begrijpen.

Ervaringen

Onderzoek van dr. Jane Sattoe wees uit dat de deelnemers vonden dat ze na het kamp over meer zelfvertrouwen beschikten, ze meer kennis hadden over hun nierziekte en dat ze zichzelf beter durfden open te stellen. Ook durfden ze beter voor zichzelf op te komen. Vooral het peer-to-peer contact, oftewel, het buddy-deelnemer principe, werd door de jongeren als zeer positief ervaren.

In 2016 komt er een Camp COOL tx: een lang weekend voor jongeren die een transplantatie hebben ondergaan. Lees hier hoe je op de hoogte kan blijven van de ontwikkelingen.

Lees hier meer over Camp COOL.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*