Tekstgrootte A A A

1500e nierdonatie bij leven

10 juni 2014 – De 1500e niertransplantatie met een levende donor vond onlangs plaats in het Erasmus MC. “Ik heb speciaal voor het Erasmus MC gekozen omdat ze uitgebreide ervaring hebben met niertransplantaties”, zegt meneer van der Zee, nadat hem werd verteld dat hij de 1500e getransplanteerde in het Erasmus MC was. “Het is een bijzondere gebeurtenis voor onze afdeling en mogelijk gemaakt door de grote inzet van het hele transplantatieteam door de jaren heen”, aldus dr. Betjes, sectorhoofd Nefrologie en Transplantatie.

Sinds 1981 worden er in het Erasmus MC al niertransplantaties gedaan met nieren van levende donoren. Waar er destijds nog maar een enkele transplantatie met een levende donor werd gedaan in een heel jaar, worden er tegenwoordig al meer dan 130 transplantaties in een jaar verricht met nieren van levende donoren. Inclusief de niertransplantaties met post-mortale donornieren zijn er in totaal al meer dan 3300 niertransplantaties gedaan in het Erasmus MC. Gemiddeld vinden er 15 transplantaties per maand plaats, waarvan het merendeel met een nier van een levende donor.

Ontwikkelingen

Dit is mede te danken aan alle mogelijkheden die er tegenwoordig zijn. Zo kunnen behalve familieleden ook kennissen of vrienden een nier doneren, maar ook anonieme donaties komen steeds vaker voor. In het Erasmus MC wordt ongeveer 1 transplantatie per maand mogelijk gemaakt door een anonieme nierdonor. Daarnaast zijn er verschillende ruilprogramma’s en andere transplantatiemogelijkheden om meer mensen aan een passende nier te kunnen helpen. “Door innovaties in operatietechniek is een nierdonatie bij leven veilig, en hebben donoren een goede kwaliteit van leven”, vult dr. Dor, transplantatiechirurg, aan.

Voorlichting belangrijk

Behalve het aanbod van diverse transplantatieprogramma’s is ook voorlichting zeer belangrijk. Voor patiënten is het vaak erg lastig om levende donatie bespreekbaar te maken bij familie en vrienden. Het voorlichtingsproject ‘Nierteam aan huis’, dat vorig jaar werd uitgevoerd bleek zeer succesvol. Patiënten, familieleden en kennissen kregen thuis voorlichting over nierziekten en de behandelmethoden. Hierbij werd ook donatie bij leven bespreekbaar gemaakt. Dankzij de groepsvoorlichting thuis werden vier keer zoveel patiënten geholpen met een transplantatie met een nier van een levende donor ten opzichte van de controlegroep. Dinsdag 10 juni promoveert onderzoeker Sohal Ismail op dit onderwerp. Goede voorlichting over het onderwerp is belangrijk.

Wachtlijst

Ondanks alle ontwikkelingen in de afgelopen jaren, is de wachtlijst voor een niertransplantatie nog lang. In Nederland hebben ongeveer 2000 patiënten per jaar nierfunctie-vervangende therapie nodig, waarvan ongeveer 1200 patiënten op de wachtlijst komen voor een niertransplantatie.

Reacties op dit artikel (4 reacties)
  1. Fam Melkert

    Erasmus van Harte Proficiat met deze mijlpaal.
    Ik ben blij dat ik een van de 1500 ben en mijn vrouw door de donatie en de inzet van de artsen in het Erasmus weer een meer ontspannen leven kan leiden.

    Marcel Melkert

  2. Kees-Jan

    KOMPLIMENTEN VOOR HET GEHELE TRANSPLANTATIETEAM VAN HET ERASMUSMC!!
    IK STA ZELF OP DE WACHTLIJST OM EEN NIER AAN EEN ONBEKENDE TE DONEREN,EN OOK IK HOOP IEMAND EEN BETERE KWALITEIT VAN LEVEN TE KUNNEN GEVEN.
    MET VRIENDELIJKE GROET,
    KEES-JAN.

  3. Sjuul

    Fantastische mijlpaal.
    Wil zelf ook graag nier aan mijn man geven maar moet helaas nog bijna 3 jaar wachten omdat ik zelf buikvlieskanker heb gehad en je moet 5 jaar schoon zijn. mijn man mag wel ontvangen maar niet op de lijst omdat hij ook kanker heeft gehad en nog 2 jaar moet wachten.maar het team staat altijd klaar dus onze complimenten. groetjes Sjuul de Rijk

  4. Thea Meijer

    Ook ik ben een van de 1500! Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.Veel succes met jullie prachtige werk.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*