Tekstgrootte A A A

Zomertips voor transplantatiepatienten

Officieel is het nog geen zomer, maar we hebben al flink wat zomerse dagen gehad. Als u getransplanteerd bent is het handig om rekening te houden met een aantal zaken. Zo kunt u veilig van de zomer genieten.

Zon

Na een niertransplantatie bent u afhankelijk van anti-afstotingsmedicijnen, ook wel ‘immunosuppressiva’ genoemd. Deze medicijnen voorkomen dat de getransplanteerde nier wordt afgestoten. Zonder deze middelen stoot het lichaam de nier af. Deze geneesmiddelen zult u de rest van uw leven moeten blijven gebruiken. De medicatie remt de afweerreactie van het lichaam, dit betekent dat u ook vatbaarder bent voor infecties. De immunosuppressiva geven een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en kans op kanker, met name huidkanker. Smeer u dus altijd goed in met een beschermingsfactor van 30 of hoger en draag beschermende kleding. Denk ook aan het dragen van een pet. Vermijd de zon tussen 12.00 en 15.00 uur.

Barbecue

De barbequetijd is aangebroken. Lekker buiten genieten van het zonnetje en lekker eten. Let wel op dat u het vlees voldoende doorbakken is. Na de transplantatie krijgt u afweeronderdrukkende medicijnen voorgeschreven. Hierdoor neemt uw weerstand af. Een verminderde weerstand verhoogt de kans op infecties. Om een voedselinfectie te voorkomen, moet u het eten van rauw vlees of rauwe vis vermijden. Wij adviseren transplantatiepatiënten om op te letten met rauw vlees. Let er tijdens de barbecue op dat vlees of vis voldoende doorbakken is. Hiermee kunt u mogelijke voedselinfecties voorkomen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*