Tekstgrootte A A A

Zeven transplantaties, maar vol levenslust

Guinness Book of Records

De langste dialysetijd ter wereld is 33 jaar, de langste overlevingsduur met een donornier is nu al bijna 55 jaar (vanaf 1960). Björn van Empel uit Roosendaal staat sinds kort in het Guinness book of Records met het record ‘Most kidney transplants received’.  Björn ontving een jaar geleden zijn zevende nier in het Erasmus MC en daarmee is hij de persoon die het grootste aantal nieren heeft ontvangen ter wereld.

Veel artsen en chirurgen zeiden tegen Björn: “Dit heb ik nog nooit meegemaakt.” Toen het ter sprake kwam bij vrienden en familie, zei iemand tegen me: “Je moet eens kijken of je in het Guinness Book of Records kan komen.” Zo gezegd, zo gedaan. “Ik moest bewijsmateriaal verzamelen en vervolgens gingen er een paar maanden van onderzoek overheen. Ze moesten natuurlijk zeker weten dat er niemand was die al meer dan zeven nieren had ontvangen. Het record werd goedgekeurd en staat nu online.”

Een record dat liever niet verbroken wordt

“Het is niet een record waarvan je denkt, daar ga ik eens even aan beginnen. Natuurlijk had ik liever het record gehad van de langst levende met een donornier. Maar het is toch bijzonder. Ik hoop mensen te motiveren om door te gaan en niet op te geven. Ook al gaat het nog zo vaak mis, op een gegeven moment kan het toch goed gaan en komt er een nier die goed functioneert.”

Zes kansen, zes teleurstellingen

Björn is van kinds af aan al nierpatiënt. Toen hij 7 jaar oud was moest hij beginnen met een buikspoeling. Maar al snel daarna ontving hij zijn eerste nier van een overleden donor. “Kinderen krijgen voorrang op de wachtlijst voor een donornier. Een donatie bij leven was in die tijd nog niet zo vanzelfsprekend. De eerste nier ging vijf jaar mee, de tweede vier jaar en de derde en de vierde ongeveer twee jaar. Het werd steeds lastiger om een passende nier te vinden. Door de vele transplantaties vormden zich antistoffen in mijn lichaam, waardoor het afstotingsrisico groter en groter werd. De vijfde en de zesde postmortale donornier sloegen niet aan, omdat de doorbloeding van de nier niet goed was.”  In het boek ‘Een zucht van verlichting‘ schreef Björn alles van zich af.  Vol goede moed en levenslust ging hij door met de strijd tegen zijn nierziekte.

Ontwikkelingen in de medische wetenschap

“Bijna mijn hele familie en schoonfamilie wilde wel een nier aan mij geven. Ook vrienden boden zich aan als nierdonor, maar geen van hen hadden een nier die bij mij paste. Ik heb bijna negen jaar gedialyseerd. Door nieuwe ontwikkelingen in de medische wetenschap kon mijn zus na vele jaren toch aan mij doneren.  In studieverband kon ik meedoen aan het desensibilisatieprogramma. Bij deze procedure werden antistoffen uit het bloed verwijderd en kon er door de kruisproef heen getransplanteerd worden. Dit werd mijn zevende nier en voor het eerst van een levende donor. De nier werkt inmiddels al een jaar. Ik voel me goed en merk verschil in alles. De vrijheid die je hebt, de conditie, de fitheid. Ik kan weer genieten. Van anderen hoor ik dat ik er weer zo gezond uit zie. Ik voel me op alle fronten beter.”  Björn kon na deze transplantatie ook weer fulltime aan het werk als leerkracht voor groep zes en groep acht. “Ik kan weer lekker bezig zijn en dat is heerlijk.”

Deze geslaagde zevende niertransplantatie is een fantastisch mooi resultaat dat bereikt is door de inspanning van velen op de afdeling niertransplantatie. Maar bovenal is het natuurlijk voor Björn heel erg belangrijk dat deze inspanning zo succesvol is geweest. We hopen dat hij nog vele jaren van dit resultaat kan genieten. Björn is volgende week ook te zien in Deel je Leven, een nieuwe tv-serie over orgaandonatie en –transplantatie van KRO-NCRV.

Voor vragen kunt u terecht bij het online panel.
Meer weten over dit onderwerp? Zie NiernieuwsErasmus MC en Hart van Nederland.

 

 

Reacties op dit artikel (3 reacties)
 1. margaret vos

  en iemand anders wacht gewoon al 7 jaar rarara

 2. Netty van der Burgt

  Een mooi verhaal.
  Maar ik leef al 45 jaar met 1 donornier.
  En ik zou graag wlllen weten hoe ik kan nagaan of ik de langslevende ben.
  En misschien ook in aanmerking kan komen voor het Guinese book of records.
  En hoe ik te week kan gaan.
  Ik hoop dat u mij verder kan helpen.
  Vriendelijke groet Netty

  • niertransplantatie.info

   Beste Mw Van der Burgt,
   Hartelijk dank voor uw vraag. Wat een bijzonder mooie transplantatieleeftijd! Van harte gefeliciteerd.
   Uw transplantatiecentrum, ofwel uw transplantatienefroloog, zou kunnen navragen bij de Nederlandse Transplantie stichting of u inderdaad de hoogste transplantaat leeftijd heeft.
   De procedure daarna is in overleg met het Guinness Book of Records en uw nefroloog. Uw transplantatiecentrum moet bevestigen dat u inderdaad al zolang getransplanteerd bent. Guinness Book of Records zal daarna besluiten of zij het opnemen in hun records.

   Ik hoop uw vraag hiermee voldoende beantwoord te hebben.
   Met vriendelijke groet,
   Dr. J. van de Wetering
   Nefroloog

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*