Tekstgrootte A A A

Voedingsadvies voor transplantatiepatiënten

Patiënten met een orgaantransplantatie wordt geadviseerd geen leverworst of paté te eten.

De laatste jaren wordt in Nederland vaker een hepatitis E-virus (HEV) geconstateerd. Meestal verloopt deze infectie stil en merkt de patiënt hier niets van. Door de afweeronderdrukkende medicijnen kan deze infectie bij getransplanteerde patiënten echter tot een chronische ontsteking van de lever leiden met mogelijk onomkeerbare schade. Hepatitis E komt onder andere voor bij varkens en wild. Nu is gebleken dat leverworst en paté bronnen van Hepatitis E-infectie kunnen zijn.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert getransplanteerde patiënten daarom om geen leverworst of paté te eten in verband met het risico op een hepatitis E-infectie (HEV). Het transplantatiecentrum van het Erasmus MC ondersteunt dit advies.

Reacties op dit artikel (2 reacties)
 1. Ida Platje

  Goede middag ik kreeg van mijn transplantatie arts te horen dat ik geen paté en leverworst mocht eten, ivm het HEV…mijn vraag is mag je als getransplanteerde dan wel wild eten oa ree gans eend ect
  Mijn vrienden is jager en wij eten wel eens wild
  Met vriendelijke groet
  Mevr I Platje

  • niertransplantatie.info

   Beste mevrouw Platje,
   Indien u het vlees goed doorbakt vormt het geen probleem. Wildzwijn en mogelijk hert vormen wel een risico. Eend kunt u wel eten, maar niet rauw (zoals in worst) of onvoldoende verhit (zoals in pate).

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*