Tekstgrootte A A A

Meer levende donoren door voorlichting thuis

11 oktober 2013

De kans op transplantatie met een nier van een levende donor neemt fors toe door groepsvoorlichting aan huis. Meer kennis over nierziektes en behandelingen helpt bij de beslissing voor levende donatie. Dit blijkt uit de resultaten van het project ‘Nierteam aan huis’.

Het nierteam bestond uit een psycholoog en een transplantatiecoördinator. Zij gingen op bezoek bij nierpatiënten thuis en hun sociale netwerk. De meesten van deze patiënten dialyseerden om te overleven en stonden ruim twee jaar op de wachtlijst voor een nier van een overleden donor. De situatie van deze patiënten werd aan het eind van de onderzoeksperiode vergeleken met die van een controlegroep van nierpatiënten. Door de voorlichting hadden de nierpatiënten en hun familie en vrienden meer kennis, minder angsten en minder zorgen over nierdonatie bij leven. Ze waren meer bereid om donatie bij leven te bespreken en een nier te doneren.

Verbluffend resultaat

Het resultaat: vier keer zo veel screeningstrajecten met een levende donor en vier keer zo veel transplantaties. “Verbluffend en hoopvol” zo omschrijft Prof.dr. W. Weimar het effect. Hij is projectleider van ‘Nierteam aan huis’ en hoogleraar Niertransplantatie in het Erasmus MC. “Transplantatie met de nier van een levende donor is veel beter voor de kwaliteit van leven van de patiënt, omdat hij niet meer hoeft te dialyseren. En het biedt meer perspectief voor de toekomst, omdat de nier twee keer zo lang meegaan dan de nier van een overleden donor.” Momenteel wordt gekeken of dit project landelijk uit te voeren is.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*