Tekstgrootte A A A

Vernieuwde subsidieregeling donatie bij leven

Vanaf 1 september 2016 geldt de aangepaste Subsidieregeling donatie bij leven. Voor kosten die elders niet worden vergoed is het mogelijk om subsidie aan te vragen.

De subsidie ‘Donatie bij Leven’

De subsidie ‘Donatie bij Leven’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt donoren financieel tegemoet. U kunt subsidie aanvragen voor kosten die rechtstreeks het gevolg zijn van de voorbereiding op de donatie, de donatie zelf of het herstel.

Wat is er veranderd?

  • De eenmalige vergoeding van extra uitgaven die te maken hebben met uw nierdonatie wordt verhoogd van 320 naar 345 euro.
  • Zzp’ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering en met een lage belastbare winst ontvangen 80% van het minimum brutoloon. Dit tot een maximum van 5 dagen per week en voor maximaal drie maanden na ontslag uit het ziekenhuis.
  • Extra kosten voor tijdelijke opvang van huisdieren tijdens uw opname worden vergoed.
  • Reis- en verblijfskosten aan 1 persoon (partner/familielid) worden vergoed. Dit is maximaal 56,50 per dag, waarvan 50 euro voor het hotel en 6,50 voor de reiskosten).
  • Extra zorgkosten worden vergoed.
  • Huishoudelijke hulp van een officiële instantie wordt vergoed tot 300 euro.*

* In de praktijk blijkt dat het maximale bedrag waarop men aanspraak kan maken vaak niet de volledige kosten dekt. U kunt natuurlijk wel uw vaste vergoeding van 345 aanspreken om overige kosten te betalen.

Let op: om aanspraak te maken op deze vergoedingen moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden en is vaak een indicatie vereist. In het aanvraagformulier donatievergoeding vindt u hierover meer informatie. Om de subsidie aan te vragen kunt u het formulier invullen en opsturen naar de Nederlandse Transplantatiestichting. Bekijk ook de vernieuwde voorlichting van de Nederlandse Transplantatiestichting over de Subsidie ‘Donatie bij leven’.

Voor vragen kunt u terecht bij onze maatschappelijk werker Nico Tronchet:

n.tronchet@erasmusmc.nl

Ook kunt u terecht bij de transplantatiecoördinatoren:

coordinatoren.niertransplantatie@erasmusmc.nl

Terugwerkende kracht

De aangepaste regeling rondom de subsidie ‘Donatie bij leven’ is ook geldig voor mensen die in 2016 hebben gedoneerd, maar al vóór 1 september een aanvraagformulier invulden. Zij krijgen het resterende bedrag van de eenmalige vergoeding automatisch op hun rekening. Ook kunnen zij aanspraak maken op een vergoeding van de overige kosten die vanaf nu onder de regeling vallen.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*