Tekstgrootte A A A

Vaccinaties en transplantatie

Wanneer u een niertransplantatie heeft gehad, moet u afweerremmende medicijnen gebruiken om de kans op een afstotingsreactie te verkleinen. U bent daardoor vatbaarder voor infecties door bacteriën, parasieten en virussen. Het is dus wel raadzaam om jaarlijks de griepprik bij uw huisarts te halen. Indien u naar het buitenland reist moet u tevoren nagaan of er reizigersvaccinaties nodig zijn.

Door het gebruik van deze afweerremmende medicijnen kan de reactie op een inenting ofwel vaccinatie, minder goed zijn dan bij mensen die dit soort medicijnen niet gebruiken.

Daarom blijft voorkomen van een infectie beter dan genezen, dus vermijd, waar mogelijk, mensen met een besmettelijke ziekte (zoals bijvoorbeeld de griep) en gebieden/landen met een zeer hoog risico op infectie.

Griepprik

De griep (influenza) komt alleen voor in de winter. Mensen met een nieraandoening en/of na transplantatie komen in aanmerking voor de gratis griepprik. De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar tussen half oktober en half november. U kunt deze griepprik halen bij uw huisarts.

Meer informatie over de griepprik kunt u vinden op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Griep/Griepprik

Inentingen met levend verzwakte virussen

Het is belangrijk dat u weet dat u, bij het gebruik van afweerremmende medicijnen geen vaccinaties met levend verzwakte virussen mag. Bij mensen met een normale weerstand worden deze verzwakte virussen de kop ingedrukt door het afweersysteem wanneer ze worden ingespoten. Als u een verminderde weerstand heeft (door bijvoorbeeld de afweerverlagende medicijnen) kan uw afweersysteem deze virussen niet goed opruimen, waardoor u daadwerkelijk ziek kunt worden.

Vooral als u op reis gaat naar landen waar een vaccinatie verplicht is, is het belangrijk u goed te laten informeren over welke vaccins u wel en niet mag. Vraag dit na bij de GGD of de instantie waar u deze vaccins haalt.

De griepprik bevat geen levend verzwakte virussen en die mag u dus wel gewoon halen.

De volgende vaccinaties bevatten wel een levend verzwakt vaccin en zijn daarom niet geschikt voor transplantatiepatiënten en sommige andere nierpatiënten:

  • Gele koorts vaccin
  • BMR vaccin (Bof, Mazelen, Rode Hond)
  • BCG vaccin (tuberculose)
  • Rotavirus vaccin (alleen voor kinderen onder de 5 jaar)
  • Varicella vaccin (waterpokken)

Waterpokken

Indien u nooit waterpokken (varicella zoster) heeft gehad en u komt in contact met iemand die het heeft (bijvoorbeeld uw kind of iemand anders in uw omgeving), neem dan contact op met uw huisarts of met het ziekenhuis. Uit voorzorg kunt u medicijnen of immunoglobuline krijgen, zodat de gevolgen van de ziekte voor u beperkt blijven.

Gordelroos wordt door hetzelfde virus veroorzaakt als de waterpokken. Het is een opleving van dit virus vanuit het eigen lichaam. Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er pijnlijke blaasjes op het lichaam. Als u verschijnselen van gordelroos waarneemt, neem dan te allen tijde direct contact op met de arts. Dit is extra belangrijk als de verschijnselen in het gezicht zitten. Hoe eerder u met medicijnen begint, hoe kleiner de kans op complicaties en napijn van deze vervelende infectie.

Gele koorts vaccinatie

Dit vaccin wordt gegeven aan reizigers die landen bezoeken waar gele koorts voorkomt. Voor sommige landen is het verplicht om gevaccineerd te zijn tegen gele koorts. Een vaccinatiebewijs is dan nodig om het land binnen te komen. Als u dus overweegt om in de toekomst ooit één van deze landen te bezoeken, dan dient u zich al voor transplantatie te laten vaccineren!

Zie voor meer info: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gele_koorts

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*