Tekstgrootte A A A

‘Onmogelijke’ niertransplantatie gelukt

Rotterdam, 2 juli 2013

In het Erasmus MC is een succesvolle niertransplantatie uitgevoerd bij een patiënte die antistoffen in haar bloed had. Daardoor zou een nieuwe nier worden afgestoten. Volgens een nieuwe methode werd het bloed gefiltreerd, waardoor de antistoffen werden verwijderd.

Ziekenhuis_wachtkamerTijdens de behandeling ondergaat het bloed 5 tot 10 keer een zogeheten plasmaferese. Het bloedplasma met daarin de antistoffen wordt verwijderd, maar de rode en witte bloedcellen niet. Na elke plasmaferese krijgt de patiënt medicijnen toegediend die de aanmaak van nieuwe antistoffen verminderen. De behandeling wordt 1 tot 2 weken voor de mogelijke transplantatie uitgevoerd op de dialyseafdeling.

Perspectief

De behandeling is ontwikkeld in de Verenigde Staten en nu voor het eerst succesvol uitgevoerd in Nederland. De nieuwe methode biedt perspectief aan nierpatiënten die antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld omdat ze een bloedtransfusie hebben ondergaan of zwanger zijn geweest. Ook bij patiënten die op jonge leeftijd al een donornier kregen, maar toe zijn aan een nieuwe transplantatie, kan dat het probleem zijn. Dit zijn zo’n 5 tot 10 patiënten per jaar. Zij waren tot nu toe afhankelijk van dialyse.

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. wendy

    Wat geweldig dat dit mogelijk is. Mijn man zou hier voor ook een aanmerking komen doordat hij door antistoffen van zijn vorige donornier geen nier kan ontvangen van zijn vader. Helaas is er geen mogelijkheid dat dit op korte termijn gaat gebeuren. De afspraak die we hadden in november 2014 is voor onbepaalde tijd opgeschort.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*