Tekstgrootte A A A

Onderzoek naar afweeronderdrukkend medicijn

Gretchen de Graav, arts-onderzoeker bij Inwendige Geneeskunde, onderzoekt de werking van het medicijn Belatacept. Ze is in 2011 afgestudeerd aan de opleiding Geneeskunde en heeft twee jaar als arts-assistent in het Maasstad ziekenhuis gewerkt bij de spoedeisende hulp en de nefrologie afdeling. Na haar promotie-onderzoek waarbij ze het medicijn Belatacept bestudeert, wil ze graag de specialisatie tot nefroloog volgen. Haar hart ligt bij de nefrologie. De nier is een essentieel orgaan in het lichaam en verbonden met alles in het lichaam.

Belatacept

Een patiënt is na een niertransplantatie afhankelijk van afweeronderdrukkende medicijnen. Momenteel wordt nog vaak het medicijn Tacrolimus gebruikt door patiënten. Dit medicijn kan nadelige bijwerkingen veroorzaken, zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en een verhoogd cholesterol. Bij langdurig gebruik van het medicijn kan het zelfs zorgend at de nier slechter werkt. Belatacept is een nieuw afweeronderdrukkend medicijn, waarbij deze bijwerkingen wegvallen. Een minpunt is dat het medicijn wel een grotere kans toelaat op acute afstoting van de nier, maar dit kan vaak goed behandeld worden. Aangezien Belatacept weinig bijwerkingen heeft, zou daadwerkelijk gebruik van het medicijn voordelen kunnen opleveren voor patiënten. In de Belataceptstudie wordt de werking van het nieuwe medicijn onderzocht. Er wordt bekeken of het geneesmiddel leidt tot betere resultaten wat betreft het functioneren van de nier.

Hoe wordt dit onderzocht?

Tijdens het onderzoek krijgt één groep de ‘standaard behandeling’, de andere groep krijgt de behandeling met Belatacept. Waar bij de standaardbehandeling alle medicatie in tabletvorm mogelijk is, is voor de Belatacept een infuus nodig. Het medicijn wordt namelijk via de bloedbaan toegediend. Dit gebeurt iedere maand. Patiënten worden een jaar gevolgd.  Om te bekijken of het medicijn werkt wordt er een aantal keren extra bloed afgenomen voor en na de transplantatie. Dit wordt ook gedaan bij patiënten met de standaard behandeling.

De onderzoeker kan aan de hand van de witte bloedcellen zien of het medicijn werkt. Witte bloedcellen ruimen infecties op in het lichaam, dus zou ook de ‘lichaamsvreemde’ nier willen opruimen. Het medicijn onderdrukt deze reactie van de witte bloedcellen. Na toediening van het medicijn zou de werking van witte bloedcellen dus afgenomen moeten zijn. Aan de hand van deze gegevens kan dus bekeken worden hoe Belatacept werkt en kan dit vergeleken worden met resultaten van Tacrolimus. Door het onderzoek kan men vervolgens beter begrijpen hoe het geneesmiddel in de toekomst het beste gebruikt kan worden.

Reacties op dit artikel (4 reacties)
 1. Iwan de Graav

  Prima artikel. Veel succes toegewenst met jouw onderzoek en hopelijk leidt dat tot een adequate behandeling van de vele betrokken patiënten.

 2. Audrey Tjong A Sie

  Zeer interessant artikel! Hopelijk zorgt deze behandeling voor een grotere zekerheid van slagen bij leven na niertransplantatie. De onderzoeker is zeer goed bezig!

 3. muriel de graav

  Interessant artikel.Succes verder met je onderzoek en studie.

 4. Wil Teunissen

  Interessant artikel. Leuk te lezen wat je doet. Succes met het onderzoek.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*