Tekstgrootte A A A

Nieuwe wet orgaandonatie

Op 13 februari 2018 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de nieuwe donorwet, de Actieve Donorregistratie. Deze wet wordt van kracht in de zomer van 2020. De wet regelt dat iedereen automatisch als donor wordt geregistreerd, tenzij je actief een van de andere mogelijkheden aangeeft.

Het is belangrijk zelf na te denken over wat u wilt en deze keuze aan te geven in het Donorregister. Er zijn 4 mogelijkheden:

  1. Ja, ik geef toestemming
  2. Nee, ik geef geen toestemming
  3. Mijn partner of familie beslist
  4. De door mij gekozen persoon beslist

Iedereen van 18 jaar en ouder die straks niet ingeschreven staat in het Donorregister, zal een brief ontvangen met het verzoek alsnog een van bovenstaande keuzes te maken. Als u niet reageert, ontvangt u na 6 weken een herinnering. Als u dan nog niet heeft gereageerd, dan wordt u automatisch in het Donorregister geregistreerd als ‘geen bezwaar tegen orgaandonatie’.

Het blijft zo dat de familie/nabestaanden na het overlijden nog invloed kan uitoefenen op de uiteindelijke keuze van wel of niet doneren.

Meer informatie over de nieuwe donorwet en hoe u zich kunt registreren als donor vindt u op de website van de Rijksoverheid en op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*