Tekstgrootte A A A
afbeelding covid vaccin

Informatie over coronavaccinatie bij nierpatiënten

Blijft u zich aan de maatregelen houden

Inmiddels heeft een groot deel van de niertransplantatie patiënten 1 of 2 coronavaccinaties gekregen via de huisarts, GGD of via het ziekenhuis. Indien u nog niet bent gevaccineerd, neem dan contact op met uw huisarts.

Het is van groot belang dat u zich ook na vaccinatie blijft houden aan de maatregelen van de overheid, om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen besmetting met het coronavirus.

Zie ook:

Extra onderzoek naar effect vaccinatie bij nierpatiënten gestart

Het wetenschappelijke onderzoek RECOVAC (www.recovac.nl) wordt uitgebreid met een grootschalige antistoffenstudie. Met de resultaten van het onderzoek kan de coronavaccinatie van patiënten met ernstig verminderde nierfunctie, in dialyse of met een donornier in de toekomst eventueel worden aangepast voor betere bescherming tegen corona.
Het RECOVAC-antistoffenonderzoek gaat plaatsvinden onder circa 12.000 mensen verdeeld over drie groepen (4000 per groep)

  • patiënten met een ernstig verminderde nierfunctie (minder dan 30%)
  • dialyse patiënten
  • niertransplantatie patiënten

Bij hen wordt gemeten hoeveel antistoffen ze maken na vaccinatie. Dan gaan de onderzoekers na welke nierpatiënten ondanks een vaccinatie toch corona krijgen. En vervolgens analyseren ze of de hoeveelheid antistoffen verband houdt met de kans om corona te krijgen (na vaccinatie). Binnenkort worden nierpatiënten benaderd voor deelname aan het onderzoek. Dat doen de ziekenhuizen en dialysecentra. In de uitnodigingsbrief of e-mail staat hoe u zich kunt registreren, als u besluit om mee te doen. Het is niet mogelijk voor individuele patiënten om zich aan te melden.

Zie ook:

Voor vragen over de Recovac studie kunt u terecht op de website (www.recovac.nl). Om extra drukte te voorkomen vragen we u om over dit onderwerp niet te bellen met onze polikliniek of medewerkers.  


Webinars over coronavaccinatie voor nierpatiënten

Inmiddels is gestart met het vaccineren van groepen mensen met een kwetsbare gezondheid. En komen ook de eerste resultaten binnen van onderzoek naar de werkzaamheid en eventuele bijwerkingen van de vaccins. Dit levert ook weer nieuwe vragen op. Daarom worden er weer webinars georganiseerd voor zorgprofessionals en patiënten. De Nierstichting, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Nieren.nl, NFN en het RECOVAC-consortium organiseren twee webinars over de vaccinatie.

Op maandag 3 mei 2021 om 17.00 uur voor zorgprofessionals en op donderdag 6 mei om 19.30 uur voor patiënten en naasten. Beide webinars duren ongeveer 75 minuten. Aanmelden kan via de website van de NVN.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*