Tekstgrootte A A A

Het 26e Bootcongres

Al 25 jaar op rij wordt het Bootcongres georganiseerd door diverse transplantatiecentra in Nederland. Op het Bootcongres delen professionals op het gebied van transplantatie kennis en ervaringen. Vorige week werd het 26e Bootcongres georganiseerd en daarmee werd ook het 25-jarig jubileum van de Nederlandse Transplantatievereniging gevierd.

Transplantatie door de jaren heen

Dr. Guido Persijn, de voormalig medisch directeur van Eurotransplant nam het publiek mee in de ontwikkelingen van transplantatie door de jaren heen. Al in het begin van de twintigste eeuw werd transplantatie onderzocht. De Nobelprijswinnaar Alexis Carrel ontdekte een manier om bloedvaten met elkaar te verbinden, waardoor organen getransplanteerd konden worden. De eerste succesvolle niertransplantatie vond echter pas plaats in 1954. Het lukte de nobelprijswinnaar Joseph Murray niertransplantatie bij een eeneiige tweeling uit te voeren. In Nederland werd de eerste succesvolle niertransplantatie in 1966 uitgevoerd.

Toekomstmuziek

In 2020 zou er een implanteerbare kunstnier zijn, werd 15 jaar geleden voorspeld. “Zover zijn we helaas nog niet” zei prof. dr. Luuk Hilbrands, voorzitter van de Nederlandse Transplantatievereniging. Echter komen dit soort toekomstbeelden wel steeds dichterbij. Kijk maar naar het initiatief om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Ook werken onderzoekers aan een 3D printer die organen kan printen. Het is wetenschappers al gelukt om kunstmatig orgaanweefsel te maken door middel van een 3D-printer. Het zal nog even duren voordat deze innovaties werkelijkheid worden, maar door kennis te blijven uitwisselen komen deze vernieuwingen steeds dichterbij.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*