Tekstgrootte A A A

In gesprek met prof.dr. Carla C. Baan

Oratie prof. dr. C.C. Baan: vrijdag 30 januari 2015, 16:00 uur
Titel oratie: Geschikt, ongeschikt

Op 30 januari zal Prof. dr. Carla. C. Baan haar ambt als hoogleraar officieel aanvaarden. Carla leidt het transplantatielaboratorium van het Erasmus MC. De afdeling focust op onderzoek naar afweerreacties tegen transplantaten en hoe geneesmiddelen ingrijpen op het afweersysteem.

33 jaar ervaring

Prof. dr. Baan heeft al 33 jaar lang laboratorium ervaring. Ze werkt sinds 1981 bij het Erasmus MC en begon als medisch analist. Ze deed 3 jaar experimenteel onderzoek bij heelkunde. De twee jaar daarna ging ze de genetica sector verkennen en ook heeft ze een jaar bij Daniel den Hoedt gewerkt. In 1987 kwam ze terecht op het transplantatielab als analist. Ze is gepromoveerd, vervolgens werd ze universitair docent en haar werk is bekroond met de benoeming tot hoogleraar. Tegenwoordig heeft ze nog weinig tijd om zelf in het lab te staan, maar haar team van inmiddels meer dan 20 kundige analisten, promovendi en onderzoekers voert de onderzoeken zorgvuldig uit.

Op zoek naar oplossingen

In de onderzoekslijn wordt ingezet op onderzoek naar oorzaken van transplantaatfalen. “Hier kunnen we meer van leren, dan dat we de groep bekijken die tolerant tegen het donor orgaan is”.

“Op het lab proberen we door middel van bloed- en weefselonderzoek te verklaren welke eigenschappen van een patiënt als ook van de donor een afstoting veroorzaken. Hierin wordt gezocht naar gemeenschappelijke delers, waardoor een bepaald ‘type’ kan worden geïdentificeerd. Uiteindelijk moeten we toe naar een ‘Biomarkers’. Dit kun je je voorstellen als een eenvoudige, snelle bloedtest, waarmee afstotingsrisico’s van transplantaties kunnen worden ingeschat.  Op die manier kunnen we zien wie van de patiënten er met meer en wie er met minder geneesmiddelen toe kunnen. Oftewel, behandelingen worden steeds meer op maat gemaakt”.

Minder medicijnen

Daarnaast wordt ook ingezet op geneesmiddelenonderzoek om afstotingsreacties tegen te gaan. Het streven is om uiteindelijk toe te werken naar een vermindering in afweerremmende medicijnen of het voorschrijven van medicijnen die minder bijwerkingen geven. Afweerremmende medicijnen hebben vaak vervelende bijwerkingen op korte en lange termijn, bijvoorbeeld diabetes, of hart en vaatziekten en geven een verhoogde kans op infecties. Deze bijwerkingen moeten waar mogelijk worden beperkt. Zo wordt nu al in een onderzoek bekeken of sommige type patiënten minder afweerremmers zouden hoeven gebruiken, zonder dat het transplantaat daaronder lijdt. Maar ook wordt er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar stamceltherapie, een minder schadelijke behandeling om afstotingsreacties tegen te gaan.

Goede interactie

“Waar we in het Erasmus MC goed in zijn, is het zogenoemde ‘Translationeel onderzoek’. Dit houdt in dat er een uiterst goede interactie is tussen de klinische praktijk en het laboratorium. We kunnen hierdoor afweersystemen van patiënten heel nauwkeurig in kaart brengen en we kunnen processen opvolgen”.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*