Tekstgrootte A A A

In gesprek met de ontwerpster van het donorgeschenk

Laura Waterham werd vier jaar geleden benaderd om het donorgeschenk te ontwerpen. Ze was op dat moment in opleiding tot goudsmid en greep de opdracht met beide handen aan.

Symbolisch geschenk

“Het was een bijzondere opdracht. Een donor geeft iemand een nieuwe kans, een nieuw leven. Het is een daad  uit liefde en warmte. Bij deze termen heb ik symbolen bedacht. Uiteindelijk bestaat het speldje uit een nier (hetgene wat men geeft), een hart (uit liefde en warmte) en een feniks (een nieuwe kans). De mythe luidt dat een feniks kan herrijzen uit zijn as. Ook een nierpatiënt kan herrijzen en een nieuw leven beginnen door de donornier. Ik wilde koste wat het kost een edelmetaal gebruiken voor het speldje, dus goud of zilver. Een nier weggeven is een edele daad en daar hoort ook een edelmetaal tegenover te staan.”

Bedankjes van nierdonoren

“Wat ik heel mooi vind is dat zoiets kleins, veel kan betekenen voor donoren. Ik krijg nog steeds wel eens berichtjes van donoren die me willen bedanken voor het speldje. Sommige nierdonoren hebben een ketting laten maken van het speldje, zodat ze deze vaker dragen. Bij toeval kwam er een mevrouw in het atelier terecht waar ik stage liep, met de vraag om het speldje in een hanger om te vormen. Uiteindelijk heb ik dit persoonlijk voor haar gedaan.”

Mijlpaal

“Toen ik aan de opdracht begon, was het de bedoeling om het speldje in een kleine oplage voor het Erasmus MC te maken. Op een gegeven moment kreeg ik te horen dat ook de Nierstichting enthousiast was en dat het speldje landelijk uitgegeven zou worden. Dat was natuurlijk heel goed nieuws. De uitreiking van het speldje in het Luxor was een geweldige mijlpaal. Als ik het filmpje terugkijk ga ik nog steeds glunderen. Ik ben blij dat het speldje nog steeds volop wordt gebruikt. Een klein symbolisch geschenk voor donoren die zelf iemand het grootste geschenk hebben gegeven dat men zich kan wensen: een nieuw leven.”

Reacties op dit artikel (20 reacties)
 1. Elly

  waar kan ik kopen en tegen welke prijs?

 2. Aartje Lankhaar

  Ik zou graag het symbool als hanger voor aan een ketting willen geven aan mijn zus..zij doneert een nier aan mij.Kunt u dat maken in het goud en wat kost dat dan?En hoe lang is de levertijd ?
  Met vriendelijke groet,
  Aartje Lankhaae

  • niertransplantatie.info

   Beste Aartje,
   Het is helaas niet mogelijk om het speldje ook in het goud te maken. Alle donoren krijgen het speldje als geschenk na de donatie. U kunt het daarna wellicht zelf laten omvormen tot een hanger.

 3. Caroline post

  Hoi, zou ook heel graag dit speldje als sieraad willen laten maken!!! Kunt u mij laten weten waar en hoe dit kan?
  Ik heb afgelopen mei een nier van een vriendin gekregen maar dit speldje heeft zij niet gekregen? Of krijgt ze dat later?

  Met vriendelijke groet,
  Caroline Post

  • niertransplantatie.info

   Beste Caroline,
   Meestal wordt het speldje bij het evaluatiegesprek gegeven. Als dit niet het geval is geweest, stuur dan even uw gegevens per e-mail, dan nemen we contact met u op.

 4. Ilona

  Wat een prachtig ontworpen kado! Ik zou dit heel graag willen geven aan de donor van mijn man. Wat hij ons gegeven heeft is onbetaalbaar, maar dit is zoveel zeggend. Is er een mogelijkheid hier nog aan te komen? Ik hoor graag van u.

  • niertransplantatie.info

   Het speldje is een gratis geschenk voor iedere donor, een initiatief dat landelijk mogelijk is gemaakt door de Nierstichting. In principe krijgt dus iedere donor het speldje uitgereikt bij de controle na donatie. Indien dit niet het geval is geweest, kunt u het beste contact opnemen met het betreffende transplantatiecentrum.

 5. sylvia

  Ik wilde Laura bedanken voor het geweldige ontwerp. ik heb zelf het speldje ontvangen en heb het op een armband laten zetten. ik ben er erg blij mee.
  weten jullie op welke manier ik met haar in contact kan komen?

 6. DW

  Ik heb zojuist zo’n speldje ontvangen. Ik kan me alleen ergeren aan dit soort verkwisting van geld. Willen donoren en donateurs bedankt worden door de nierstichting wetende dat dit geld kost? (laats ook een brief ontvangen om me te bedanken voor mijn gift.) Kan dit geld niet veel beter gebruikt worden voor onderzoek?

 7. Tony Solissa

  Ik heb een nier mogen ontvangen van mijn zus.
  Zover ik weet heeft ze nog geen speldje ontvangen, kan dat kloppen?

 8. Marleen

  Beste Laura, volgende week hebben wij een feestje omdat mijn nichtje 30 jaar!jaar donornier heeft.nu zoek ik een speciaal kadootje wat ook nog betaalbaar is.zou ik aan dit juweeltje kunnen komen en er mss een hanger van kunnen maken?gr Marleen troch

  • niertransplantatie.info

   Beste mevrouw Troch,
   U zou in het transplantatiecentrum waar uw nichtje destijds is geholpen kunnen navragen of zij nog een speldje kunnen missen voor dit doeleinde.

 9. Milia Bosboom

  Wanneer en hoe krijg je dit geschenk en van wie? Ik heb 2 augustus een nier gedoneerd. Gr. Milia Bosboom

  • niertransplantatie.info

   Beste mevrouw Bosboom,
   Dit speldje krijgt u wanneer u 3 maanden na donatie weer terugkomt in het transplantatiecentrum waar u gedoneerd heeft. Dan wordt het uitgereikt wanneer u een evaluatiegesprek krijgt. Heeft u nog geen afspraak? Neemt u dan contact op met het centrum, dat zou toch wel rond deze tijd moeten zijn.

 10. Lies Jongejan

  Ik heb het speldje ook ontvangen en zou er graag een hanger van laten maken. Waar zou je zoiets doen, en wat kost dat? En heeft iemand een foto hiervan? Groet Lies Jongejan.

 11. Natasja

  Beste nierstichting @ Laura,

  Vorige week heb ik het prachtige speldje in ontvangs mogen nemen. Dank je wel voor dit cadeau. Een erg mooi ontwerp. Ik heb besloten om de feniks met hart op een ring te laten plaatsen. Net opgehaald bij de juwelieren het is erg mooi geworden.

  Nogmaals dank je wel!

 12. Anne-Marie van den Bosch

  Goedemiddag Laura en Niertransplantatie medewerkers,
  Geheel onverwacht werd bij mijn evaluatiegesprek na 3 maanden gezegd “ er komt een attentie aan, per post helaas vanwege corona”.
  Ach wat leuk! Het is nu binnen. En nee, het is niet de reden waar je het voor doet maar het doet je wel wat. Goed idee om er een hanger van te maken!! Dank dank , en nog veel meer dank voor iedereen in dit proces die deze bijzondere transformatie van mijn levenspartner mogelijk heeft gemaakt. Mijn beste maat is terug, wat een kleine moeite voor mij voor zo’ n iets …. tsja…. wonderbaarlijks.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*