Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: Nico Tronchet

Nico Tronchet werkt als Medisch Maatschappelijk Werker voor de afdeling niertransplantatie. Dit doet hij al 33 jaar. Tijd om wat meer over hem te weten te komen.

Hoe lang werk je in het Erasmus MC?

Sinds december 1985. Eerst als vervanger voor zwangerschapsverlof voor de afdeling niertransplantatie en dialyse. In die tijd deden we 68 niertransplantaties per jaar, een heel verschil met nu waarbij we ongeveer 200 niertransplantaties per jaar uitvoeren. Ook heb ik de aidspoli even gedaan. Naast niertransplantatie doe ik ook keel-, neus- en oorheelkunde en vaatchirurgie op afdeling 9 Zuid.

Heb je dit werk altijd al gedaan?

Ik heb de sociale academie afgerond. Daarna ben ik stage gaan lopen in het Maasstad ziekenhuis en daar in dienst gekomen. Tussendoor heb ik in nog wat andere ziekenhuizen als vervanging gewerkt. En in 1985 ben ik dus naar het Erasmus MC gekomen. Eerst nog dialyse en niertransplantatie afdeling maar door het toenemende aantal transplantaties ben ik alleen de transplantaties gaan doen en een collega de dialyse.

Kun je uitleggen wat je precies doet?

De patiënt of de donor kan bij mij terecht voor alle niet-medische zaken. Dan kun je denken aan zaken zoals werk, wonen en relaties. Ik zie de patiënten en donoren eerst op de poli tijdens het voorbereidingstraject. Maar ook bezoek ik ze wanneer ze opgenomen zijn. Soms vinden mensen het lastig om dingen met de arts te bespreken, dan kunnen ze contact met mij opnemen. Wat mij opvalt is dat mensen veel meer weten tegenwoordig. Ze zijn niet meer alleen afhankelijk van de informatie die ik geef, maar weten al veel meer van tevoren via bijvoorbeeld internet.

Mijn invloed is natuurlijk niet onbeperkt. Als men problemen heeft met bijvoorbeeld huisvesting, kan ik geen huis regelen, maar ik kan wel adviseren welke stappen je moet ondernemen om verder te komen. Soms treed ik in contact met de arbodienst of werkgever van iemand om diegene bij te staan. Niet alleen deze praktische zaken behandel ik, maar ook voor de mentale kant kunnen ze bij mij terecht. Hoe beleeft iemand de transplantatie of de donatie en welk emoties komen erbij kijken? Men heeft soms bepaalde verwachtingen na een transplantatie of donatie en die zijn soms anders dan de werkelijkheid, daar wil ik mensen goed op voorbereiden.

Na de transplantatie of donatie kan ik de mensen ook verwijzen naar instanties, zoals een maatschappelijk werker bij hun in de buurt.

Hoe gaat het straks in de nieuwbouw?

Ik kom op de polikliniek nu naar de poli Nefrologie toe. Straks in de nieuwbouw hebben we waarschijnlijk onze eigen spreekkamers als afdeling Medisch Maatschappelijk Werk.

Kun je wat vertellen over jezelf?

Ik ben een grootbezoeker van opera en theater. Samen met mijn partner heb ik een bed en breakfast in het pand naast ons huis in Rotterdam. We hebben niet te klagen over het aantal toeristen dat ons weet te vinden. Ook zit er een spiritueel centrum tegenover ons, daar komen veel mensen van bij ons logeren. En we hebben we een hond waar we graag lange wandelingen mee maken.

Vragen of advies nodig? Het telefoonnummer van het secretariaat van Medisch Maatschappelijk Werk is 010-70 34 616.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*