Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: Marja Swijnenburg

Wanneer u nierpatient bent en u komt in het Erasmus MC op de poli, dan kent u haar vast: Marja Swijnenburg. Zij is al 15 jaar een vertrouwd gezicht op de poli nefrologie, momenteel als coördinerend polikliniekassistent. Hieronder vertelt ze wat meer over zichzelf.

Wat voor soort patiënten zie je?

Dat is heel divers, maar de meeste patiënten zijn niergetransplanteerd en predialyse patiënten. Ook patiënten met nierziekten, zoals cystenieren, IGA nefropathie en schrompelnieren komen langs.

Wat zijn je werkzaamheden?

’s Morgens begin ik om 7 uur en zorg ik dat de polikamers in orde gemaakt zijn. Ik bekijk alle mails die binnengekomen zijn en doe de voorbereiding van de poli’s voor de volgende dag.

Ik werk 4 dagen per week waarvan 3 dagdelen aan de balie. Daar ontvang ik de mensen en meten we de bloeddruk en het gewicht. Na het bezoek van de arts komen de mensen weer bij mij en zet ik de orders voor het lab (afname van bloed en urine) in het systeem en maak ik onder andere afspraken bij de röntgenafdeling. Ook krijgt men een vervolgafspraak (indien deze binnen 3 maanden plaatsvindt, anders komt men op de wachtlijst en krijgt men te zijner tijd een afspraak toegestuurd).

’s Middags werken we de (hierboven genoemde) wachtlijsten weg en bekijken we de aanvragen van bijvoorbeeld huisartsen. Wij sturen deze door naar de nefroloog die deze aanvragen verder bekijkt. We roepen mensen op, faxen recepten en beantwoorden de telefoon.

Daarnaast ben ik teamleider van de poli, deze bestaat uit 5 mensen inclusief mezelf. Daarvoor woon ik vergaderingen bij, hou ik de poliplanning bij en ik zorg voor het vakantierooster en de bezetting. Ook overleg ik met de medisch coördinator over het beleid van de poli.

We hebben een ‘klussendokter’ die de dagelijkse dingen afhandelt met ons. Zoals medicijnvragen en telefoontjes die binnenkomen. Zo kunnen spoedvragen toch snel worden afgehandeld.

De nieuwbouw komt eraan, gaat dat een verandering met zich meebrengen?

Wat ik wel jammer vind is dat mensen zich in de nieuwbouw aanmelden bij een zuil. Dat is niet meer zo persoonlijk als hoe het nu gaat. Nu is het veel laagdrempeliger en praten we veel meer met mensen die bijvoorbeeld iets vervelends hebben meegemaakt. Je hebt gewoon een band met mensen. Ik hoop dat dat nog wel kan blijven bestaan.

Wat vind je het leukste aan je werk?

Het patiëntencontact, het persoonlijke contact. We zijn echt een team met de nefrologen. Het is een gelijkwaardige band waarbij we allemaal collega’s zijn. Ook de meiden van de poli onderling zijn leuk met elkaar, allemaal mensen die er al lang zitten. Dat is niet voor niets!

Kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben getrouwd en heb 2 dochters en 2 schoonzoons en 2 kleinkinderen. Ik woon nu tijdelijk in Pernis in afwachting van mijn huis in Oegstgeest. Dat wordt op dit moment gebouwd. Ik heb een sloep die dan vlakbij ligt en mijn dochter woont ook in de buurt. Ik speel piano, al vanaf mijn 6e jaar. Verder speel ik melodisch slagwerk en saxofoon en heb ik daarin tot voor kort ook les in gegeven. Ook fotografeer ik graag.

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. Elly Hollemans

    Wat leuk zo wat meer te lezen over Marja. Ik kom haar zo vaak tegen en heb soms advies gevraagd. Leuke vrouw!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*