Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: dr. van de Wetering

Dr. Jacqueline van de Wetering is sinds 2003 internist-nefroloog in het Erasmus MC. Zij richt zich in het Erasmus MC vooral op de pre-transplantatie poli en het levende donatieprogramma. Zij houdt zich bezig alles rondom de voorbereidingen van patiënten en donoren op de transplantatie. U kunt online uw vraag aan haar stellen over transplantatie en donatie bij leven.

Wat vind je belangrijk in je werk als nefroloog?

De grootste uitdaging zit in het zoeken naar transplantatiemogelijkheden voor iedere patiënt, ook voor moeilijk te transplanteren patiënten. Ik vind het belangrijk om altijd pro-actief te zoeken naar oplossingen voor iedereen. Het geeft erg veel voldoening als er een transplantatie mogelijk wordt gemaakt. Door mijn werk als nefroloog hoop ik de impact van de ziekte op het dagelijks leven kleiner te maken. Transplantatie geeft deze patiënten weer de mogelijkheid om deel te nemen in het gezin, te werken of te sporten. Ik wil patiënten en donoren goed mogelijk ondersteunen in hun voorbereidingen van de transplantatie. Ook hoop ik onzekerheden tijdens dit proces zoveel mogelijk weg te nemen.

Wat bewonder je aan nierpatiënten?

Hun flexibiliteit. Iedere keer weer heeft een nierziekte meer impact op het leven van een nierpatient: een nieuw dieet, toenemende vermoeidheid, starten met dialyse en ga zo maar door. Toch weten ze het in te passen in hun dagelijkse leven en dat bewonder ik.

Welke grootste fabel wil je de wereld uit helpen?

Je komt pas in aanmerking voor transplantatie, wanneer je dialyseert. Dit klopt niet!
Wanneer men een levende donor vindt, kan transplantatie namelijk ook al plaatsvinden vóórdat ze starten met dialyse. Lees hier meer informatie over transplanteren voor dialyse uit (pre-emptieve transplantatie).

Wat is je belangrijkste boodschap aan patiënten en potentiële donoren

Voor patiënten: Begin op tijd met het zoeken van informatie over alle vormen van nierfunctievervangende therapie. Het kan misschien confronterend zijn om deze stap te nemen, maar het is belangrijk om te weten welke mogelijkheden er zijn. Laat je informeren door je eigen arts, maar ga ook zelf op zoek naar meer informatie. Bijvoorbeeld door voorlichtingen over niertransplantatie te bezoeken, of door op deze of andere websites meer te lezen over nierfunctievervangende therapie.

Voor potentiële donoren: Of je nu van plan bent om te doneren of niet… Wanneer je vragen hebt over nierdonatie, kom vooral langs om je te laten informeren over dit onderwerp. Bezoek voorlichtingen en lees ervaringsverhalen van anderen. Laat je niet afschrikken door reacties van andere mensen, die weinig in aanraking komen met nierpatiënten.

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. Ger Baten

    Geweldige arts en een fantastisch mens heeft ons goed en vakkundig behandeld en ontzettend steun naar de transplantatie toe!

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*