Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: dr. Türkan Terkivatan

Dr. Turkan TerkivatanDr. Türkan Terkivatan is al 7 jaar werkzaam als transplantatiechirurg in het Erasmus MC. Zij voert onder andere niertransplantaties uit waarbij een levende donor zijn of haar nier afstaat, maar ook doet zij levertransplantaties. “Mensen die een nieuw orgaan ontvangen merken vrijwel direct na de operatie dat ze zich een stuk beter voelen en dat geeft veel voldoening”. Dr. Terkivatan maakt deel uit van het online panel en kan alle vragen rondom de operatie en het herstel beantwoorden.

Wat vind je belangrijk in je werk?

In veel landen worden technieken gebruikt die voor een levende donor meer belastend zijn. Ik kan met trots zeggen dat wij in ons centrum donoren het beste kunnen bieden. We gebruiken zeer verfijnde technieken. Met de laparoscopische operatie hoeven we bij de donor maar slechts een paar kleine sneetjes te maken om een nier te verwijderen. Hierdoor is een nierdonatie een stuk minder belastend voor de donor en is de kans op complicaties gering. Dit verlaagt de drempel om te doneren. Hierdoor hebben steeds meer nierpatiënten kans op een goed functionerend orgaan, dat onder de meest optimale omstandigheden verwijderd is bij de donor.

Welke operatietechnieken worden er in het Erasmus MC ingezet? 

De operatietechnieken die we hier gebruiken zijn complex, maar doordat we veel ervaring hebben met deze ingrepen wordt het steeds meer routine. Zo opereren we alle donoren laparoscopisch, dat wil zeggen door middel van een kijkoperatie. Met de komst van de hand geassisteerde laparoscopische ingreep werd het ook mogelijk om donoren met overgewicht te opereren. Samen met collega Tran ben ik gespecialiseerd in het gebruik van de robot bij nierdonaties. Deze robot heeft als voordeel dat je het lichaam in 3D kan bekijken, maar ook hebben de robotarmen optimale bewegingsmogelijkheden. Waar je met je eigen handen maar 180° kunt draaien, kunnen de robotarmen 360° draaien. Dit maakt het mogelijk om nog nauwkeuriger en veiliger te opereren.

Wat is belangrijk voor donoren en ontvangers om te weten?

Een nierdonatie is veilig en richt weinig schade aan. Toch moeten mensen zich beseffen dat het een chirurgische ingreep blijft en daar zijn nu eenmaal risico’s aan verbonden. Hoewel mensen niet bang hoeven te zijn voor de operatie, moeten ze het ook niet onderschatten. Iedereen heeft na een operatie tijd nodig om te herstellen.

Bekijk de nierdonatie video

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*