Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: Dr. Diederik Kimenai

diederik-kimenaiDr. Diederik Kimenai is 7 jaar geleden begonnen als chirurg in het Erasmus MC. Hij opereert onder andere nierdonoren en -ontvangers.

Hoe lang werk je al in het Erasmus MC?

Vanaf 2010 werk ik in het Erasmus MC, sinds de laatste 1,5 jaar van mijn opleiding tot chirurg. Nadat ik mijn opleiding had afgerond ben ik hier blijven werken.

Wat houdt je werk precies in?

Mijn werk bestaat onder andere uit het op de polikliniek voorbereiden van mensen voor de operatie. Ik vertel ze wat ze te wachten staat en bekijk of de patiënt geschikt is om te worden geopereerd.

En natuurlijk opereer ik nierdonoren en -ontvangers, ik haal de nier eruit bij de donor en zet deze er weer in bij de ontvanger. Ook doe ik onder andere leveroperaties, galblaas verwijdering en vaatoperaties. Soms moeten bloedvaten worden aangepast om de nieuwe nier bijvoorbeeld goed aan te laten sluiten. Daarnaast leg ik ook de catheter aan waardoor peritoneaal dialyse (dialyse door middel van buikspoeling) mogelijk is. Ook orgaanuitname bij overleden patiënten behoort tot mijn taken.

Wanneer iemand geopereerd is, loop ik bij deze patiënt visite op de afdeling en zie ik hem of haar na ontslagterug op de polikliniek. Ik kijk dan het herstel voorspoedig gaat en of er nog klachten zijn.

Naast patiëntenzorg doen we ook aan wetenschappelijk onderzoek, patiëntenvoorlichting, spreken we op congressen en leiden we (buitenlandse) chirurgen op.

Heb je altijd al chirurg willen worden?

Van jongs af aan wist ik dat ik dokter wilde worden. Mijn vader was huisarts. Tijdens mijn studie geneeskunde heb ik op verschillende afdelingen gewerkt. Op de afdeling chirurgie kwam ik erachter dat dit was wat ik wilde worden.

Wat is zo mooi aan het vak?

Ik kan mensen echt behandelen. Je hebt door het opereren direct effect van je werk. Daarnaast vind ik werken met mijn handen heerlijk. Je hebt heel persoonlijk contact, letterlijk en figuurlijk. Ik ben degene die opereert. Ik werk ook graag samen met chirurgen, het type mensen spreekt mij ook erg aan. En niet te vergeten: de uitdaging, ik moet soms op onmogelijke tijdstippen werken en technisch ingewikkelde operaties uitvoeren. Maar het is belangrijk nooit het menselijke aspect uit het oog te verliezen.

Kun je meer vertellen over de verschillende operatietechnieken bij niertransplantatie?

Het opereren van een donor gebeurt via een kijkoperatie. Daar heb je twee soorten van. De eerste is een volledige kijkoperatie. Via een aantal sneetjes in de buikwand brengen we een camera naar binnen en maken we de nier los. Daarna maken we een wat grotere snee en halen we de nier eruit. Dan heb je de hand-geassisteerde kijkoperatie, dan maak je de wat grotere snee al eerder en dan ga je met de hand naar binnen om de operatie te assisteren. Beide manieren zijn onderzocht en hebben dezelfde resultaten. Een derde vorm is de robotoperatie, dit werkt als de eerste operatie maar dan geheel via een robot. De robot wordt door de chirurg bestuurd van een afstandje. Ook heeft de chirurg een 3D bril op zodat je als het ware in de buik van de patiënt zit. Deze operaties hebben we alleen in studieverband gedaan. De zorgverzekering vergoedt de robotoperatie nog niet. Dit komt omdat we nog niet kunnen bewijzen dat deze soort operatie beter is dan de operaties die ik al genoemd heb. De complicaties bij een donor zijn minimaal waardoor het voordeel van een robot moeilijk te bewijzen is.

Bij de ontvanger gebruiken we in principe maar 1 soort operatie. We maken een snee onderin de buik en vanuit daar zetten we de nier erin. Belangrijk is dat de vaten waarop de nier aangesloten moet worden goed moeten zijn. Anders is er mogelijk een eerdere operatie nodig om de vaten geschikt te maken.

Heb je nog een belangrijke tip voor patiënten?

De enige die uiteindelijk kan vertellen dat je wel of niet geopereerd kan worden is de specialist in een transplantatiecentrum. Soms gebeurt het dat er al eerder in het traject verteld wordt aan de patiënt dat ze bijvoorbeeld niet geschikt zijn om een nier te ontvangen. Maar dan blijkt dat het hier gewoon wel kan. Het meest ideale is dat je voor de dialyse al getransplanteerd wordt. Transplantatie zou een optie moeten zijn waar al meteen aan gedacht wordt als je nierfunctie achteruit gaat. Gelukkig is dat voor de meeste patienten ook het geval.

Ik wil ook nog even meegeven dat mochten bepaalde wegen doodlopen, we staan open voor second opinions en we kijken naar elke situatie.

Ten slotte wil ik nog kwijt dat zelfs na bijna 500 transplantaties elke transplantatie weer als een wonder voelt. De mensen knappen er zo van op. En uiteraard werken ik samen met een superteam van onder andere chirurgen, nefrologen en verpleegkundigen. We doen ons uiterste best om de patiënt zo goed mogelijk te helpen en een nieuw leven te geven.

Reacties op dit artikel (3 reacties)
 1. Freek van Buiten

  geweldig dat dit mogelijk is mijn vrouw moet aan de dialyse vlgd week gesprek in de VU met nefroloog

 2. ruud de grood

  prachtig

 3. Fa Bunsee

  Ik ben zelf een patiënt (ontvanger) van dr. Kimenai.

  Ik kan alleen volmondig zeggen dat ik heel blij ben om door hem de donatie operatie gehad te hebben. Samen met hem staat er een fantastisch team klaar om je van begin tot eind goed te begeleiden en waarnodig te helpen. Een en al lof voor dit team!2 dagen na de operatie kon ik zelfs al weer lopen. Nu hopen dat de nazorg net ze goed blijft en ik ben als een zeer tevreden mens aan een nieuw leven begonnen. DANK U WEL TEAM NEFROLOGIE EN CHIRURCHIE voor deze 2e kans.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*