Tekstgrootte A A A
Coordinatoren niertransplantatie

Even voorstellen: de coördinatoren niertransplantatie

De niertransplantatiecoördinatoren zijn het eerste aanspreekpunt voor nierpatiënten en nierdonoren. De transplantatiecoördinatoren begeleiden  het proces van de patiënt en de nierdonor samen met de nefroloog en verpleegkundig specialist. Zij geven voorlichting over nierdonatie bij leven en zorgen voor de planning en coördinatie van afspraken. Zij kunnen u meer vertellen over de duur van het traject en de operatieplanning. Wanneer u vragen heeft vooraf aan of tijdens de screening staan de transplantatiecoördinatoren voor u klaar, zowel telefonisch als op de poli.

Een afwisselende baan

Sandra Middel werkt al sinds 2006 als niertransplantatiecoördinator. Voordat zij als coördinator aan de slag ging, werkte zij bij de post-transplantatiepoli. “In totaal werk ik al zo’n 20 jaar in de niertransplantatie.” Ingrid de Koning werkt sinds 4 jaar als niertransplantatiecoördinator. Zij startte hier als stagiaire en toen er een plekje vrij kwam was Ingrid de aangewezen persoon. Beiden waarderen hun werk. “Het is een afwisselende baan, met veel patiëntencontact. Het geeft een goed gevoel om mensen te kunnen helpen.” “Het is een hectische baan. Geen dag is hetzelfde en geen patiënt is hetzelfde. Dit maakt het werk uitdagend, maar je moet wel een ‘regeltante’ zijn.” Sandra en Ingrid hebben nog vier andere collega’s die zich inzetten als transplantatiecoördinator.

Bewonderenswaardig

Beiden vinden het bijzonder om zoveel mensen tegen te komen die de stap zetten om een nier af te staan aan een naaste. “De meeste mensen vinden het heel normaal dat ze een nier afstaan. Je ziet je naaste vechten voor het leven aan de dialyse. Een niertransplantatie kan verlichting bieden en kans geven op een betere kwaliteit van leven. In de ogen van velen is de keuze makkelijk gemaakt”, vertelt Sandra. “Helemaal bijzonder is natuurlijk dat ook mensen een nier afstaan aan een verdere kennis of zelfs een vreemde.” Daarnaast vinden de coördinatoren het doorzettingsvermogen van veel patiënten bewonderenswaardig. “Sommige patiënten krijgen veel te verduren. Soms faalt een nieuwe nier maar zetten ze, ondanks de slechte ervaring, toch de stap om weer op zoek te gaan naar een nierdonor.”

Veelgestelde vragen

Sandra en Ingrid merken dat de meeste mensen tijdens het transplantatie- of donatieproces veel vragen hebben over de duur van het traject. De duur van de voorbereidingen verschilt echter per geval. De één heeft meer onderzoeken nodig dan de ander. Het aantal onderzoeken is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek. Ook is de planning van de onderzoeken afhankelijk van de beschikbaarheid van de afdeling waar het onderzoek plaats moet vinden. Over het algemeen duurt de voorbereiding van een donor 3 maanden. Een donor moet ongeveer 6 keer naar het ziekenhuis komen voor voorlichting en de voorbereidende onderzoeken.

Ook zijn mensen vaak benieuwd wanneer de operatie zal plaatsvinden. Wanneer een donor en een ontvanger groen licht krijgen voor de transplantatie bij de chirurg en anesthesist, worden zij op de wachtlijst gezet voor de operatie. De coördinatoren maken de planning samen met het heelkundeteam. Zij kunnen een inschatting geven van de wachttijd. De coördinatoren weten meestal halverwege de maand hoe de planning eruit ziet voor de daaropvolgende maand. Ongeveer 7 tot 10 dagen voor de opname wordt er definitief bericht gegeven over de operatiedatum.

Contact

De transplantatiecoördinatoren zijn te bereiken op telefoonnummer 010-7035468  van 08.15-09.30 uur en van 13.30-15.30 uur. Of via de mail: coordinatoren.niertransplantatie@erasmusmc.nl

Lees meer over het nierdonatie en niertransplantatie in het Erasmus MC.

Reacties op dit artikel (1 reacties)
  1. Ger baten

    Geweldige Dames die hun vak goed verstaan en mijn vrouw en mij geweldig hebben bijgestaan! Voor ons zijn het toppers en nogmaals dank voor alles…

    Ger en Barbara Baten-Engelbrecht

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*