Tekstgrootte A A A

Een niertransplantatie met de Da Vinci robot

Dr. Robert Minnee werkt 3 jaar in het Erasmus MC als transplantatiechirurg en voert lever- en niertransplantaties uit. Hij is opgeleid in Amsterdam en heeft ervaring opgedaan in Leuven, België. Hij transplanteert samen met collega dr. Khe Tran nieren met behulp van de Da Vinci robot, een apparaat dat je op afstand bedient waarbij je robotarmen bestuurt die de nier in de patiënt aansluiten. Hieronder vertelt hij meer over deze operatietechniek.

In 2009 is er voor het eerst een nier geïmplanteerd met behulp van deze robot en sinds 3 maanden gebruiken we deze techniek ook in het Erasmus MC.

Het voordeel van deze robot is dat je heel precies kunt werken. Zo kun je de armen 540 graden draaien. Dit zijn meerdere rondjes. Ter vergelijk, je pols kan nog niet eens 1 keer om zijn as draaien. Ook worden eventuele trillingen die je maakt eruit gefilterd, je bent dus heel stabiel.

Bij een ‘normale’ transplantatie wordt er een snee gemaakt van minimaal 10 tot 15 centimeter, met de robot heb je 4 kleine sneetjes (1 cm) waar de robotarmen doorheen gaan en 1 snee van 6 cm ter hoogte van je navel, waar de camera en eventuele extra instrumenten doorheen gaan. Je hebt dus veel kleinere wondjes, wat weer bevorderlijk is voor de genezing. Je hebt minder kans op littekenbreuken en infecties.

Voorwaarden

De voorwaarde voor het gebruik van deze robot is op dit moment dat de patiënt een hoog BMI (Body Mass Index) moet hebben. Bij hen is de snee bij een ‘normale’ niertransplantatie groter dan 20 tot 30 cm, vanwege hun omvang. De Da Vinci robot levert daarom veel voordeel op voor deze patiënten.

Patiënten die verkalkingen in de slagaderen of veel littekenweefsel in de buik hebben, komen niet in aanmerking, omdat je sterke klemmen nodig hebt om verkalkte vaten af te klemmen en dat lukt niet met de kijkoperatie. Bij verklevingen in de buik wordt een kijkoperatie met de robot ook een hele uitdaging. Bij deze groep patiënten werkt de ‘traditionele’ manier weer het beste.

Momenteel worden alleen transplantaties met levende donoren uitgevoerd. Er is namelijk een speciaal team nodig om met de robot te kunnen opereren en dat kan alleen bij geplande operaties.

De Da Vinci robot wordt behalve bij niertransplantaties ook ingezet bij operaties bij slokdarmkanker, alvleesklierkanker en bijvoorbeeld prostaat- en blaasoperaties.

In het filmpje hieronder zie je van dichtbij hoe iemand getransplanteerd wordt met behulp van deze robot. Let op: dit filmpje bevat expliciete beelden van een operatie en kan als schokkend worden ervaren.

https://www.youtube.com/watch?v=FbrnO7znvLA

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*