Tekstgrootte A A A

Een bijzondere mijlpaal

Dhr. Entius vierde zijn 40-jarig nierjubileum.

Kantje boord

Op jonge leeftijd kreeg Jan steeds meer last van moeheid. De artsen kwamen er destijds pas na een aantal maanden achter dat chronische nierschade de oorzaak was van deze moeheid. Op 25 jarige leeftijd was dialyseren voor Jan de enige kans op overleving. “Dialyse was in die tijd maar op een paar plekken in Nederland mogelijk. Sommige dialysecentra waren vol, maar ik had het geluk dat ik naar Amsterdam mocht om te dialyseren.” “Het was kantje boord”, vertelt Jan. “Dertig uur in de week dialyseerde ik en daarnaast kon ik gelukkig mijn werk voortzetten.” Jan is jaren werkzaam geweest in de raad van de voormalige gemeente Nibbixwoud, waar hij later ook wethouder werd. Ook was hij eigenaar van een horecazaak en was hij regiovoorzitter van Koninklijk Horeca Nederland, waar hij zich onder andere bezighield met de bestrijding van criminaliteit in de horeca. Deze rijke loopbaan had hij niet kunnen hebben als hij niet terecht had gekund bij één van de dialysecentra.

Telefoontje

“Na precies 7 jaar dialyseren werd ik gebeld dat er een nier voor me was in het Dijkzigt ziekenhuis (het huidige Erasmus MC). Aan de telefoon zeiden ze dat ik er nog over mocht nadenken of ik de nier wilde, maar dat ik wel binnen een uur moest terugbellen. Nadenken was niet nodig. Natuurlijk wilde ik de nier! We waren met het gezin op vakantie toen ik het telefoontje kreeg, maar we zijn toen meteen naar het ziekenhuis gegaan. Destijds waren er nog steriele tenten in het ziekenhuis. Niemand mocht bij me komen, en met elkaar praten kon alleen via de telefoon. Ik had al 1 keer eerder een telefoontje gehad voor een nier in Leiden, maar toen ik op de operatietafel lag werd de nier toch afgekeurd en was de transplantatie van de baan. Gelukkig ging de transplantatie deze tweede keer wel door.”

40 jaar een nier

De nier, die in 1975 werd geplaatst, doet het nu nog steeds en functioneert daarmee al 40 jaar lang. Bijzonder, want gemiddeld gaat een nier van een overleden donor ongeveer 10 tot 15 jaar mee. Jan is blij met deze mijlpaal en geniet met volle teugen van zijn leven.

Reacties op dit artikel (2 reacties)
  1. Truus

    Mijn Dochter heeft de nier ook al 35 jaar en gaat prima Ze heeft ook nog 2 kindjes gekregen Ze was 6 toen ze de nier kreeg

  2. Truus

    Fijn dat t goed gaat met de nier na 40 jaar

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*