Tekstgrootte A A A

Een 40-jarig ‘nierjubileum’

Jan van Baardewijk (76) heeft vandaag zijn 40-jarige ‘nierjubileum’. Zijn getransplanteerde nier functioneert maar liefst 40 jaar lang. Een bijzondere aangelegenheid, aangezien een nier van een overleden donor gemiddeld maar 10 jaar meegaat. September 1974, om tien uur ’s avonds ging de telefoon. Jans vrouw, Hildegard, kan zich dat moment nog goed herinneren. Dokter Lameijer belde ons op met het goede nieuws: “Er hangt een nier in de lucht”, zei ze.

Militaire dienst

In 1958 ging Jan in dienst. In die tijd reed hij scooter: “Zo een met een groot scherm voorop, maar een helm werd toentertijd nog niet gedragen. Ik kreeg een zwaar ongeluk door een botsing met een vrachtwagen, waardoor ik in het ziekenhuis belandde. Tien dagen was ik van de wereld. Door de onderzoeken die na het ongeluk werden gedaan, werd bij toeval ontdekt dat mijn nieren niet goed functioneerden.”

Dijkzigt

Een aantal jaren na de diagnose ging het steeds slechter met Jan. “Zijn huid begon zelfs helemaal geel te worden. Hij moest snel geholpen worden anders zou hij het niet redden”, vertelt Hildegard. In 1971 kon Jan gelukkig dialyseren in het Dijkzigt ziekenhuis. Zijn nierfunctie was toen al onder de vijf procent. “Een lot uit de loterij, want dialysecentra waren vrij schaars in die tijd.” Tijdens de dialyseperiode startte Jan samen met een vriend een bedrijf in chemicaliën. Maar de dialyse was zwaar en hierdoor kon hij toch minder energie in het bedrijf steken, dan dat hij zou willen.  Drie jaar heeft Jan gedialyseerd, en toen kwam dat verlossende telefoontje van dokter Lameijer.

Donornier

In het Dijkzigt ziekenhuis was er geen plek voor de transplantatie, er waren destijds twee steriele tenten en die waren bezet. Gelukkig kon Jan wel in Leiden getransplanteerd worden. Midden in de nacht gingen Jan en Hildegard naar het ziekenhuis voor de niertransplantatie. “Toen Jan eindelijk naar huis mocht was er een groots welkom georganiseerd. We woonden in de Alexanderpolder, de hele buurt leefde met ons mee. Toen we thuis kwamen had iedereen de vlag uitgehangen!” “Het enige dat we weten over de donor is dat het een man was van mijn leeftijd, die was omgekomen in een auto-ongeluk”, vertelt Jan.

Leven

Door de donornier heeft Jan zijn bedrijf 25 jaar lang succesvol kunnen voortzetten, kunnen reizen en kunnen genieten van zijn gezin. In 1998 konden ze het bedrijf verkopen en is Jan samen met zijn vrouw gaan reizen naar Taiwan, Singapore, noem maar op. “Ik ging niet naar Afrika, want ik was vatbaar voor ziektes. Ik kon niet ingeënt worden voor bepaalde ziektes, door de afweeronderdrukkende medicijnen.” Jan is altijd heel zuinig geweest op zijn nieuwe nier, hij neemt trouw zijn medicijnen en leeft gezond. Na 25 jaar zonder klachten kwamen toch wat andere gezondheidsproblemen aan het licht. Dat was wel even schrikken. Inmiddels is alles goed behandeld en de nier is het wonder boven wonder altijd blijven doen!

Reacties op dit artikel (5 reacties)
 1. Betsy de Visser

  Graag wil ik de heer Van Baardewijk feliciteren met zijn 40 jarg nierjubileum.Wat een positief verhaal en wat een opsteker voor dialysepatienten c.q.getransplanteerden.Tijdens de dialyseperiode van de heer Van Baardewijk was ik hoofdverpleegkundige van de dialyseafdeling en ik kan me hem nog heel goed herinneren.
  Ik wik hem nog veel gezonde jaren wensen.
  Met vriendelijke groeten,Betsy de Visser.

 2. Ruud Mourik

  Van harte gefeliciteerd. Fantastisch ik heb 36 jaar met een nier gedaan. Heb sinds een half jaar een nieuwe nier van een goede vriend. Gaat helemaal goed tot nu toe.
  Ik hoop dat u er nog heel veel jaren van mag GENIETEN!
  Groetjes Ruud

 3. Rene van baardewijk

  Helaas is mijn vader jan van Baardewijk afgelopen 30 juni overleden aan een aantal complicaties. Zijn nier is het altijd goed blijven doen.

  • niertransplantatie.info

   Ik heb uw vader destijds geïnterviewd en hem leren kennen als een zeer hartelijke man.
   Gecondoleerd met dit grote verlies. Ik wens u en uw familie veel sterkte.

 4. l gijse

  ik heb 2,5 jaar naast jan gedialyseerd
  ik ben in 4 juli 1974 getransplanteerd
  ik heb mijn nier nu bijna 43 jaar
  en mijn nierfunctie is nog steeds goed
  en ik ga eind mei met pensioen
  mvg leen gijse

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*