Tekstgrootte A A A

Even voorstellen: dr. Michiel Betjes

Al dertien jaar is dr. Michiel Betjes (sectorhoofd Nefrologie en Transplantatie) werkzaam bij het Erasmus MC. Daarvoor werkte hij bij de interne geneeskunde in het AMC en deed hij zijn promotieonderzoek aan het VUmc in Amsterdam. Hij onderzocht afweer van bacteriën in de buikholte bij Peritoneale Dialyse patiënten. In het Erasmus MC is Michiel Betjes een tijd medisch hoofd geweest van de dialyseafdeling. Sinds 2012 zijn de sectoren Nefrologie en Transplantatie samengevoegd en werd dr. Betjes hoofd van deze afdeling. Als sectorhoofd houdt hij zich bezig met managementtaken, personeel, onderzoek, maar ook onderwijs en patiëntenzorg. Dr. Betjes staat ook voor uw klaar als panellid.

Wat vind je het belangrijkste je werk?

Ik vind het belangrijk om de voormalige sectoren nefrologie en transplantatie zo goed mogelijk samen te laten gaan in de nieuwe afdeling Nefrologie en Transplantatie. De twee takken zijn continu met elkaar in verbinding. Iemand met een zeer slechte nierfunctie zal een behandeling moeten kiezen om in leven te kunnen blijven, transplantatie of dialyse. Wanneer een nieuwe nier niet goed functioneert beland iemand ook op de dialyse. Het is daarom belangrijk dat de twee afdelingen goed op elkaar ingespeeld zijn.

Wat zijn belangrijke ontwikkelingen en uitdagingen?

Bij de dialyse afdeling zijn er belangrijke nieuwe ontwikkeling geweest. Zo zijn er nieuwe dialyse technieken ontwikkeld die het mogelijke maken om door de bloedgroep heen te transplanteren en  is de zorg voor de vaattoegang sterk verbeterd. Qua transplantaties willen we de stijgende lijn in het aantal voortzetten. Daar kan goede voorlichting bij helpen, bijvoorbeeld door het “Nierteam aan huis”. Vooral de oudere groep (65+) die wacht op een nier groeit momenteel hard. De jongere groep dialyserenden neemt juist af, mede doordat zij vaak een levende donor vinden. Voor ouderen is dit vaak wat lastiger. Vaak is te zien dat in de omgeving van ouderen minder mensen zijn die een nier kunnen afstaan. Alleen personen die een goede algemene conditie hebben, mogen een operatie ondergaan voor een nierdonatie. Ouderen hebben over het algemeen wat meer kwaaltjes. Dit kan een probleem vormen voor donatie. Neemt niet weg dat ouderen die wel fit genoeg zijn een nier kunnen doneren! Natuurlijk bieden kinderen vaak aan om een nier te doneren aan een van hun ouders. Maar niet iedere ouder vindt het makkelijk om dat aanbod te accepteren.

Welke belangrijke boodschap wil je aan patiënten meegeven?

Patiënten denken vaak dat andere mensen nooit een nier zouden afstaan. De geefbereidheid van mensen, om een vriend of kennis te helpen blijkt echter behoorlijk groot als ze eenmaal weten wat er aan de hand is. Zo zie je ook de opkomst van de anonieme donoren, die een nier geven zonder er iets voor terug te krijgen. Een belangrijke boodschap van mij is dan ook dat patiënten met hun omgeving moeten praten over hun nierziekte en de gevolgen hiervan.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*