Tekstgrootte A A A

Donorweek 2016

Deze week is de Donorweek weer begonnen! Nog steeds staan er veel mensen op de wachtlijst voor een orgaan. Op 6 oktober 2016 waren dit 1051 mensen (Bron: Nederlandse Transplantatiestichting). In Rotterdam gaan verschillende donatiecoördinatoren op pad tijdens de donorweek. Zij bezoeken scholen, buurthuizen en verenigingen om in gesprek te gaan over orgaandonatie.

Donordialoog

In Rotterdam maakt slechts 32% van de inwoners een keuze over orgaandonatie. In heel Nederland registreert 40% zijn keuze in het Donorregister. Maar ook grote steden als Den Haag en Amsterdam blijven achter. Er zijn daarbij opvallende verschillen tussen de verschillende wijken in deze grote steden. In woongebieden waar bewoners een lager opleidingsniveau hebben en de werkloosheid hoog is, registreert men weinig. Onbekendheid en taalproblemen als laaggeletterdheid kunnen hierbij een rol spelen. Toch is het belangrijk ook deze bewoners te informeren over het belang van registratie voor orgaandonatie. Immers, als meer mensen meedoen functioneert het systeem van orgaandonatie beter. Daarom startte de NTS in 2015 samen met het Erasmus MC met het pilotproject DonorDialoog Rotterdam.

Honderden Rotterdammers bereikt

Met het project DonorDialoog Rotterdam bereikte de NTS met behulp van lokale partners in 2016 honderden Rotterdammers. Een netwerk van Rotterdamse organisaties en vrijwilligers van o.a. Spior, SKIN Rotterdam, PBR en Dona Daria heeft fantastisch werk verricht. Zij hebben binnen hun eigen gemeenschappen in moskeeën, kerken, buurthuizen, bij verenigingen en koffie-ochtenden de DonorDialoog gevoerd.

Op 12 oktober worden de resultaten van de DonorDialoog gepresenteerd. Bent u benieuwd naar de ervaringen en de resultaten van hun inspanningen? Wilt u zelf aan de slag of wilt u horen over het vervolg van het pilot project? U bent van harte uitgenodigd op 12 oktober voor een interessante en interactieve bijeenkomst. U kunt zich hier inschrijven.

Bekijk www.orgaandonatie.nu voor meer informatie over donorregistratie.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*