Tekstgrootte A A A
afbeelding covid vaccin

Derde vaccinatie niertransplantatiepatiënten

Een specifiek deel van de patiënten met een ernstige afweerstoornis kan met een 3de vaccinatie een betere bescherming tegen het coronavirus krijgen. Niertransplantatie patiënten vallen onder deze groep.

Vanaf oktober ontvangen de mensen die in aanmerking komen een uitnodiging van het ziekenhuis. Niet alle mensen ontvangen gelijk een uitnodiging, dat gebeurt verspreid en in sommige gevallen afhankelijk van lopende behandelingen. De ziekenhuizen sturen binnen een periode van enkele weken de uitnodiging naar hun patiënten. De vaccinatie gebeurt op een GGD priklocatie met een mRNA vaccin (Pfizer, Moderna). Mensen kunnen zelf telefonisch hun afspraak inplannen na ontvangst van de brief.

Na een 3e vaccinatie zullen niet al deze mensen met een ernstige afweerstoornis goed beschermd zijn. Het is op dit moment niet goed te voorspellen welke mensen ondanks een 3e vaccinatie nog steeds onvoldoende beschermd zullen zijn. Daarom blijft het belangrijk de basismaatregelen tegen het coronavirus te volgen en dat andere personen in het huishouden zich laten vaccineren.

Verschil 3e vaccinatie en booster

De 3e vaccinatie kan ervoor zorgen dat een aantal mensen die nog onvoldoende beschermd zijn na 2 vaccinaties, met de 3e vaccinatie een betere bescherming krijgen (opbouwen). Deze 3de vaccinatie is voor deze mensen onderdeel van de basisvaccinatie, die voor de meeste andere mensen uit 1 of 2 vaccinaties bestaat.

Dit is anders bij een booster. Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper, en die is voor mensen die na 1 of 2 vaccinaties in eerste instantie wel voldoende bescherming opgebouwd hebben, maar bij wie de bescherming is afgenomen (na verloop van tijd). De Gezondheidsraad heeft hierover op 14 september geadviseerd (www.gezondheidsraad.nl/)

Meer informatie vindt u via deze link: https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*