Tekstgrootte A A A

De Zostavax® studie

Nierpatiënten hebben meer kans op het ontwikkelen van gordelroos na de transplantatie. In de Zostavax® studie wordt daarom onderzocht of het helpt om patiënten voor hun transplantatie in te enten tegen gordelroos. Dit wordt gedaan met het Zostavax®  vaccin. Onderzoek toont aan dat het vaccin bij gezonde mensen werkt. De vraag is of dit bij nierpatiënten ook het geval is.

Gordelroos

Na het doormaken van waterpokken, blijft het waterpokkenvirus in rustfase aanwezig in zenuwcellen van het ruggenmerg. Wanneer het afweersysteem verminderd is, kan het virus weer actief worden en leiden tot gordelroos. Het virus zorgt voor pijnlijke blaasjes op een bepaald deel van het lichaam. De blaasjes drogen uit, maar de pijn kan blijven bestaan. Nierpatiënten zijn vatbaarder voor gordelroos omdat het afweersysteem verzwakt wordt door het gebruik van afweerremmende medicijnen. Daarnaast komt gordelroos ook vaker voor bij oudere mensen. Bij nierpatiënten heeft gordelroos soms een ernstiger beloop. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken of nierpatiënten gevaccineerd kunnen worden tegen het virus.

Hoe wordt onderzocht of het vaccin werkt?

Veertig nierpatiënten en veertig nierdonoren van vijftig jaar of ouder krijgen het Zostavax® vaccin toegediend voor de transplantatie. Wanneer iemand een vaccinatie krijgt wordt er een verzwakte vorm van het virus ingespoten. Het lichaam reageert op het virus door antilichamen aan te maken die tegen het virus vechten. Voorafgaand aan de vaccinatie wordt bloed afgenomen. Een maand na vaccinatie wordt weer bloed afgenomen om te kijken of het lichaam heeft gereageerd op het vaccin. De patiënten en donoren worden een jaar lang gevolgd; zo wordt er ook op drie en twaalf maanden na de vaccinatie bloed afgenomen voor onderzoek. Wanneer er antilichamen worden aangemaakt is dit een teken dat het vaccin werkt. Ook kunnen de verschillen in reacties van het afweersysteem op het vaccin tussen nierpatiënten en gezonde mensen (de nierdonoren) in kaart worden gebracht.

Als blijkt dat de nierpatiënten in de studie goed reageren op het vaccin zal het onderzoek uitgebreid worden en het vaccin aan meer patiënten worden aangeboden.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*