Tekstgrootte A A A

Cursus internationale chirurgen

Twaalf chirurgen worden begin juli klaargestoomd om levende niertransplantaties te verrichten. Het Erasmus MC is het enige ziekenhuis ter wereld dat deze internationale cursus aanbiedt.

De artsen komen uit Saudi-Arabië, Groot-Brittannië, Australië, Duitsland, Nederland, Polen, Turkije, België, en Tsjechië.

Grootste

Transplantatiechirurg dr. Frank Dor: “In Europa zijn wij het grootste centrum dat levende nierdonaties uitvoert. Bovendien hebben wij het Skillslab, waar lichamen worden bewaard en op een speciale wijze zijn geprepareerd. Daardoor kunnen cursisten oefenen op een menselijk lichaam in plaats van op een dier. Dat is uniek.”

Operatiekamer

Tijdens de driedaagse opleiding krijgen de artsen lezingen over verschillende operatietechnieken. Een groot deel van de dag gaan ze zelf aan de slag in de operatiekamer van het Skillslab.

Internationaal

Op de derde dag worden drie operaties uitgevoerd met levende donoren, waarbij de cursisten meekijken. Dor: “Patiënten vinden het prachtig dat internationale professionals de operatie volgen.”

Snel herstel

Er is veel aandacht voor de kwaliteit en veiligheid van de ingreep, vertelt Dor. “Bij een levende nierdonatie is er altijd één persoon die niet ziek is, maar toch in de operatiekamer ligt. Een veilige operatie met snel herstel en zo min mogelijk pijn is het belangrijkste voor de donor.”

Hulp

De cursus kan de aanwezigen artsen ertoe inspireren om in hun eigen ziekenhuis ook de geleerde techniek van levende nierdonatie toe te passen. Dor: “Als een ervaren centrum, bieden wij hierbij hulp. We leiden bijvoorbeeld nu een team op uit Georgië. Binnenkort volgt Macedonië.”

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*