Tekstgrootte A A A

4000e niertransplantatie in het Erasmus MC Rotterdam

Deze week is de 4000e nier getransplanteerd in het Erasmus MC. Een mooie mijlpaal in de 46 jaar dat het Erasmus MC niertransplantaties uitvoert.

In het jaar 2017 zijn tot nu toe in het Erasmus MC 170 niertransplantaties uitgevoerd bij volwassenen, waarvan 110 niertransplantaties met behulp van nierdonaties door levende donoren en met 60 nieren van overleden donoren.

De transplantaties bij kinderen worden apart bijgehouden en tellen niet mee in bovenstaande cijfers. In het Erasmus MC-Sophia zijn dit jaar tot nu toe 7 kinderen getransplanteerd, 3 meisjes en 4 jongens. De jongste was 3 jaar. In totaal zijn er tot nu toe 289 kinderen getransplanteerd in Rotterdam.

Eerste transplantaties

In 1966 is in Nederland de eerste nier getransplanteerd, deze kwam van een levende donor (een moeder gaf een nier aan haar zoon). Deze transplantatie vond plaats in het LUMC. In 1971 is in het Erasmus MC de eerste nier getransplanteerd, deze was van een overleden donor. In dat jaar werden in totaal 2 nieren getransplanteerd in het Erasmus MC. Een heel verschil met nu!

De eerste transplantatie in Nederland bij een kind gebeurde in het Erasmus MC-Sophia in 1975 (in dat jaar waren er in totaal 2 transplantaties bij kinderen, beide van een overleden donor).

Anonieme donaties

In totaal hebben 153 anonieme donoren hun nier gedoneerd in het Erasmus MC, waarbij er 260 transplantaties mogelijk zijn gemaakt door middel van keten- of dominotransplantaties. Hierbij staat de anonieme donor aan het begin van de keten en doneert aan de ontvanger van een cross-over koppel. De donor van het cross-over koppel doneert weer aan een volgend koppel of aan iemand van de wachtlijst (zie afbeelding). Zo maakt het initiatief van 1 anonieme donor meerdere transplantaties mogelijk.

Dominotransplantatie

In 2017 tot dusver hebben 6 anonieme donoren 16 transplantaties mogelijk gemaakt. Verder hebben zich 2 gerichte altruïsten gemeld. Dit zijn mensen die bijvoorbeeld via social media in contact zijn gekomen met iemand die een nier nodig heeft. 1 van deze mensen heeft ervoor gezorgd dat er een keten van 2 kon worden gemaakt, via het landelijk cross-over programma. De ander heeft geen keten gevormd en heeft direct gedoneerd.

Voor meer informatie over niertransplantatie en nierdonatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*