Tekstgrootte A A A

202 niertransplantaties in 2016 in het Erasmus MC Rotterdam

Onlangs werden de voorlopige cijfers bekend van het aantal niertransplantaties dat het Erasmus MC heeft uitgevoerd in 2016.

Levend

In totaal zijn er in het Erasmus MC 202 niertransplantaties uitgevoerd, waarvan 124 niertransplantaties met behulp van nierdonaties door levende donoren.
Landelijk zijn er 988 niertransplantaties uitgevoerd waarvan 562 van levende donoren. Dit betekent dat het Erasmus MC 22% van alle niertransplantaties van levende donoren in Nederland voor zijn rekening neemt. In totaal zijn er in Nederland 8 academische centra die dit soort transplantaties uitvoeren. Erasmus MC is hierin het grootste centrum, op de voet gevolgd door UMC Groningen.

Post-mortaal

Het aantal post-mortale niertransplantaties (transplantaties van overleden donoren) is in het Erasmus MC 78, tegenover landelijk 426. Hierin heeft het Erasmus MC een aandeel van ruim 18%.

Anoniem

In 2016 hebben 18 anonieme donoren 28 transplantaties mogelijk gemaakt door middel van keten- of dominotransplantaties. Hierbij staat de anonieme donor aan het begin van de keten en doneert aan de ontvanger van een cross-over koppel. De donor van het cross-over koppel doneert weer aan een volgend koppel of aan iemand van de wachtlijst (zie afbeelding). Zo maakt het initiatief van 1 anonieme donor meerdere transplantaties mogelijk.

Dominotransplantatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cijfers van het Erasmus MC-Sophia zijn hierin nog niet meegenomen.

Voor meer informatie over niertransplantatie en nierdonatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*