Tekstgrootte A A A
foto van: patiënt en dochter

“We hebben weer een toekomst”

Eigenlijk was het voor Kayleigh Sebus (23) heel simpel. Het zou haar nier zijn die haar moeder zou genezen. Natuurlijk wilde moeder Petra Schormans dat onder geen beding. Gelukkig hoefde dat niet, Petra’s vriend doneerde zijn nier.

Al voordat Kayleigh geboren werd, wist haar moeder Petra Schormans (47) dat ze cystenieren had: een erfelijke ziekte waarbij talrijke vochtblazen in de nieren de nierfunctie langzaam verminderen. Tot voor kort had Petra er niet veel last van. Wel had ze af en toe nierbekkenontstekingen, en dat kan Kayleigh zich nog goed herinneren. ‘Toen al kon ik het niet laten om regelmatig te checken of haar hart nog klopte.’

Notre Dame

Het ging pas echt mis in 2011, toen Kayleigh en haar moeder in Parijs waren. Nadat ze de trappen van de Notre Dame hadden opgelopen, ging het echt niet meer. Kort na het leuke weekend lag Petra doodziek in het ziekenhuis met een nierbekkenontsteking. Vanaf toen begon de dialyse. En daarmee werd ook de impact van de ziekte pas echt duidelijk. Drie keer in de week, of het nu kerst was of niet, moest Petra urenlang aan de dialyse met niets om handen.

Nieuw leven

De noodzaak van een donornier groeide met de dag. Kayleigh: ‘Dialyseren maakt je lichaam kapot. Er moest een donor komen. Gelukkig bleek Peter een 100% match te zijn.’ En nu vieren ze het eenjarig jubileum van Petra’s nieuwe nier. Kayleigh ziet haar moeder langzaam de oude worden. Petra werkt weer veertig uur en het gezin kan zich op andere dingen focussen. Hoewel, door de erfelijkheid en de houdbaarheidsdatum van Petra’s nier verdwijnt dat onderwerp natuurlijk nooit helemaal uit beeld.

Lees ook ervaringsverhalen van nierdonoren

Reacties op dit artikel (3 reacties)
 1. Petra Schormans

  Ik ben super trots op dit stukje met foto !!!!

 2. miranda

  Wat een mooi Stukje en mooie foto
  x

 3. Rodica

  Met recht dat je hier trots op bent!
  Het is dan ook prachtig dat jullie dit hebben mogen beleven.
  En ik hoop dat je er net zo van mag genieten als ik al 12 jaar op SUPER wijze van de Nier van mijn vriend geniet