Tekstgrootte A A A

“Dankzij de donor heb ik een eigen motorzaak kunnen opstarten”

In 2004 zorgde een heftig ongeluk ervoor dat Jacks nier verloren ging. Hij botste met zijn Chevrolet bus frontaal tegen een stadsbus. Niet alleen werd de nier beschadigd, ook zijn voeten werden verbrijzeld en zijn heup was flink aangetast. In het ziekenhuis bleek dat Jacks overgebleven nier cysten had en daardoor niet goed functioneerde. Hij overleefde het ongeluk, maar was vervolgens wel nierpatiënt en zat in een rolstoel.

Wereld stort in

Jacks leven viel behoorlijk in duigen. Door het ongeluk viel zijn werk weg, na drie jaar hard werken als werkplaatschef in een motorzaak. Een paar jaar later besloot Jack een eigen motorzaak te beginnen, die helemaal aangepast was aan zijn situatie. Hij bouwde een hechte klantenkring op en kreeg zijn leven weer op de rit.

Gezondheid bepaalt

Jacks gezondheid liet het niet toe om de zaak langer dan een jaar draaiende te houden. Zijn nierfunctie begon erg af te nemen. Jack moest op medische urgentie verhuizen. Er was een vermoeden dat hijnierkanker zou hebben, wat onderzocht moest worden. Gelukkig bleek er niks aan de hand te zijn. De nierfunctie van Jack was op een bepaald moment zo slecht dat hij nog maar nauwelijks energie had. “Boodschappen deed ik wel, maar dan wachtte ik soms op de trap om genoeg energie te hebben om de boodschappen naar boven te brengen”.

Positieve instelling

Jack heeft een jaar gedialyseerd, maar was tijdens die periode eigenlijk altijd druk bezig. Stil zitten kon hij niet, dus hij ging zodra zijn lichaam het toeliet weer aan het werk. Met een positieve instelling heeft Jack zich in die tijd bijzonder goed kunnen redden. Jack werd op de wachtlijst geplaatst voor een niertransplantatie. “Om in aanmerking te komen voor een niertransplantatie moest ik wel eerst bij de kaakchirurg langs, omdat ik ontstekingen in mijn mond had. Het was namelijk erg belangrijk dat het gebit voor de transplantatie in orde was, zodat het geen bron van infectie kon zijn”.

Donornier beschikbaar

In de avond ging de telefoon met het nieuws dat er een nier beschikbaar was van iemand die spijtig genoeg zelf overleden was. Het was elf uur ’s avonds, één dag voor oud en nieuw. “Samen met mijn vrouw ging ik naar het ziekenhuis. Mijn vrouw vond het spannender dan ikzelf. Ik vind dingen niet zo snel spannend. Ik meldde me in het ziekenhuis en wachtte totdat ik werd gehaald voor de operatie. Toen ik terugkwam van de operatiekamer werd er buiten vuurwerk afgestoken”.

“De nier kwam helemaal vanuit België, maar verder weet ik niets over de donor. Ik vind het een heel mooi gebaar dat iemand als donor geregistreerd staat en het is bijzonder dat ik daardoor mijn leven weer kan oppakken. Ik heb wel eens zitten gissen van wie de nier kwam. Na de transplantatie had ik de rare gewoonte om veel chocola en koekjes te eten, terwijl ik dat normaal gesproken helemaal niet lekker vond. Ik grap wel eens dat het wel een vrouwelijke nier zal zijn geweest”.

Dankbaar

“Na de transplantatie barstte ik weer van de energie. Dankzij de nieuwe nier heb ik nu weer een eigen motorzaak kunnen opstarten. Iedere dag ben ik mijn donor nog dankbaar voor het feit dat hij of zij donor was”.

 

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*